Två amerikanska företag som via webbplatser sålt ytdesinfektionsmedel för att bekämpa covid-19-viruset får betala böter på 3 604 679 kronor.

ANNONS

De två företagen Zoono USA och Zoono Holdings sålde via flera webbplatser ytdesinfektionsmedlet Zoono Microbe Shield, för bekämpning av covid-19-viruset, företagen har nu bötfällts av USA:s miljöskyddsmyndighet, Environmental Protection Agency, EPA, det rapporterar New York Times.

Ytdesinfektionsmedlet Zoono Microbe Shield är ett vattenbaserat antimikrobiellt spray. Enligt EPA såldes det via Amazon och andra webbplatser och köptes bland annat av United Airlines för desinfektion av flygkabiner.

Såldes med vilseledande och falska påståenden

När EPA granskade etiketten på Zoono Microbe Shield upptäckte de att medlet såldes med vilseledande och falska påståenden om folkhälsa som avsevärt skilde sig från det som företagen registrerat hos myndigheten, vilket är olagligt.

Beslutet att bötfälla företagen följde efter att EPA år 2020 varnat dem för att återförsäljare som säljer desinfektionsmedel med felaktiga påståenden om skydd mot covid-19-viruset skulle får rättsliga påföljder.

Får betala sammanlagt 325 000 dollar

”Med uppgörelser som dessa ser EPA till att konsumenter säkert kan lita på påståendena om desinfektionsmedel som registrerats av EPA, samtidigt som de uppmuntrar reglerade enheter att följa kritiska miljölagar som skyddar folkhälsan”, säger Lisa F. Garcia, en regional administratör vid EPA i ett uttalande, skriver New York Times.

Zono USA bötfälls med 205 000 dollar, drygt 2 273 720 kronor, och Zono Holdings bötfälls med 120 000 dollar, drygt 1 330 958 kronor. Sammanlagt är bötesbeloppet 325 000 dollar, 3 604 679 kronor. Båda bolagen är dotterbolag till Zono Group.

Nolltolerans för att inte följa regelverk

”Zoono Holdings tar det regulatoriska ansvaret på största allvar och så fort Zoono Holdings fått meddelande från EPA om att påståenden om reklam på marknaden undersöktes, stoppade Zoono Holdings all försäljning på marknaden och arbetade flitigt för att ta bort alla vilseledande påståenden”, skriver Wayne Herriott, talesman för Zoono Holdings, i ett mejl till New York Times.

ANNONS
ANNONS

”Zoono Holdings tror starkt på effektiviteten av våra produkter och har en nolltolerans för att inte följa regelverk och fortsätter att övervaka detta”, skriver han vidare till New York Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amazon.se svarar på kritik om säkerhetsrisker [Dagens PS]