Dagens PS

Hjärnans funktion förbättrades av kosttillskott

Tillskott av ett enkelt näringsämne som finns i frukt och grönsaker förbättrade hjärnans funktion hos äldre vuxna
Tillskott av ett enkelt näringsämne som finns i frukt och grönsaker förbättrade hjärnans funktion hos äldre vuxna. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Ett dagligt tillskott av ett enkelt näringsämne har visat sig förbättra hjärnans funktion hos äldre vuxna efter bara tolv veckor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För vuxna är det lagom att äta 25 till 35 gram av ett näringsämne som svenskarna, enligt Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten 2010-11 i genomsnitt dagligen bara får i sig 20 gram av.

Kolhydrater från växtriket

Det handlar om fibrer, kolhydrater från växtriket som inte bryts ned vid matsmältningen utan i stort sätt är opåverkade när de når tjocktarmen.

Fibrer hjälper till att reglera våra blodsockernivåer och att transportera flödet av material genom våra tarmar, dessutom håller de vår hunger under kontroll, det skriver Newsweek.

Fibrer är dock inte bara viktiga för vår matsmältning. Flera studier har funnit att fiberrik kost förknippas med lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och diabetes.

Fibrer verkar dessutom stödja tarmmikrobiomet, de hälsosamma bakterierna i vår tarm, och därmed minska kronisk inflammation. En fiberrik kost kan till och med skydda mot vissa former av cancer.

ANNONS

Senaste nytt

Fler nyttiga tarmbakterier

Nu visar en ny studie att fibrer även kan stödja hjärnans funktion hos äldre vuxna. I studien fick 36 tvillingpar, som var över 60, dagligen antingen placebo eller 7,5 gram fibertillskott i tolv veckor.

ANNONS

Varken forskarna eller studiedeltagarna visste vem som fick vad.

Förutom placebo eller fibertillskott, fick alla deltagare också ett dagligt proteintillskott och styrketräning.

Efter tolv veckor kunde forskarna konstatera att fibertillskottet hade lett till betydande förändringar i deltagarnas tarmmikrobiomer med en stor ökning av antalet nyttiga bakterier.

Hjärnans funktion

Inom de tolv veckorna presterade också de studiedeltagare som fick fibertillskott bättre i tester som bedömer hjärnans funktion, inklusive inlärningstestet Paired Associates som används som nyckelbedömning av tidig Alzheimers.

Det är oklart exakt vad det är som orsakar förbättringen, men forskarna tror att det kan ha att göra med den så kallade tarm-hjärnaxeln, en typ av kommunikation mellan tarmen och hjärnan.

“Detta har ett enormt löfte för att förbättra hjärnans hälsa och minne i vår åldrande befolkning. Att låsa upp hemligheterna bakom tarm-hjärnaxeln kan erbjuda nya metoder för att leva hälsosammare under längre tid” säger Mary Ni Lochlainn i ett uttalande, skriver Newsweek.

Hon är studiens huvudförfattare och postdoktor vid King’s College Londons avdelning för tvillingforskning.

ANNONS

Läs mer: Det bortglömda näringsämnet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS