Dagens PS

Historiska misstag: Stängde av frysen – sabbade 20 års forskning

historiska misstag
Att vrida en strömbrytare åt fel håll kan få förödande konsekvenser. (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juni 2023Publicerad: 28 juni 2023

20 års arbete och ännu ett i raden av historiska misstag. Allt på grund av en felaktig vridning på en strömbrytare. Nu kräver Rensselaer Polytechnic Institute en miljon dollar i skadestånd av sitt städföretag.

ANNONS
ANNONS

I 20 år har K V Lakshmi, professor och chef för Rensselaers centrum för biokemisk solenergiforskning, arbetat med vad universitetet beskriver som ”potentiellt banbrytande arbete”.

Vad forskningen konkret handlar om är oklart men enligt stämningsansökan har det handlat om ”forskning på hög nivå” inne i Cogswell-laboratoriet på universitetets campus i Troy, skriver New York Times.

Stängde av istället

”Stämningsansökan”?

Ja. Laboratoriet inkluderar en frys som inrymmer cellkulturer och prover som måste förvaras vid minus 80 grader. Det var den frysen som en städare, enligt uppgift oavsiktligt, stängde via en felaktig vridning på en strömbrytare.

Resultatet blev att underlaget för 20 års forskning förstördes och nu kräver universitetet en miljon dollar i skadestånd från städföretaget Daigle Cleaning Systems i Albany, för avtalsbrott och för att inte ha utbildat den vaktmästare som stängde strömmen i september 2020 och förstörde des innehåll.

ANNONS

Senaste nytt

Vred åt fel håll

Vaktmästaren själv, Joseph Herrington, säger i ett underlag till domstolen att han blivit orolig över ”irriterande larm” från frysen och att han då blivit orolig för att ”viktiga brytare” stängts av.

ANNONS

Problemet är att han istället för att vrida till ”på”-läget stängde av dem.

En liten temperaturförändringar på bara nåra grader skulle “orsaka katastrofala skador och många cellkulturer och prover kan gå förlorade”, enligt stämningsansökan.

Som en försiktighetsåtgärd skulle därför ett larm ljuda om temperatur ökade till minus 78 grader eller minskade till minus 82 grader.

Beställde service

14 september 2020 steg temperaturen och larmet slog på. Doktor Lakshmi och hennes personal “började vidta åtgärder omedelbart för att åtgärda orsaken och skydda cellkulturer, prover och forskning”.

Samtidigt kontaktade man frysens tillverkare för att få felet åtgärdat.

Då ställde Covid-19-restriktionerna till det och frysen kunde inte servas omedelbart. För att gardera sig installerade doktor Lakshmi en säkerhetslåsbox på frysen och satte upp en stor lapp med versaler om att frysen inte fick flyttas eller kopplas ur och att ingen rengöring behövdes.

”Tänkte inte på det”

ANNONS

Tre dagar senare stängde vaktmästaren Joseph Herrington ändå av strömbrytaren till frysen vilket gjorde att dess temperatur steg till minus 32 grader.
Bakgrunden är att han läst brytarguiden fel och istället för att flytta brytarna till ”på” flyttat dem till ”av”.

“Han trodde inte att han hade gjort något fel utan försökte bara hjälpa”, enligt stämningsansökan.

Resultatet blev i vilket fall att inget i frysen kunde räddas.

“Större delen av exemplaren komprometterades, förstördes och gjordes oräddbara”, står det i stämningsansökan som konstaterar att knappvridningen “demolerade mer än 20 års forskning.”

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Historiska misstag: Skrivfel kostade två miljarder

Historiska misstag: Svenskan som slarvade bort 40 miljoner

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS