Dagens PS

Man smittad av svamp som infekterar träd

En svamp, Chondrostereum purpureum, eller purpurskinn, som orsakar sjukdomen silverglans hos träd, har infekterat en man i Indien. 
En svamp som orsakar sjukdomen silverglans hos träd, har infekterat en man i Indien. (Foto: Wikimedia Commons/GLJIVARSKO DRUSTVO NIS)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

En indisk man har smittats av en svamp som vanligtvis infekterar träd och som aldrig tidigare har upptäckts på människor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En man som hostade, hade svårt att svälja, var hes och hade dålig aprit visade sig vara infekterad av en svamp, Chondrostereum purpureum, som normalt sett infekterar träd, det rapporterar Live Science.

Mannen är mykolog

Svampsjukdomen som vanligtvis drabbar träd har aldrig tidigare rapporterats hos en människa, men svampen orsakade en böld i en 61-årig indisk mans hals.

I ungefär tre månader hade mannen återkommande inflammation i halsen innan han till slut sökte vård, detta enligt en fallrapport som publicerats i tidskriften Medical Mycology Fall Reports.

Mannen arbetar som mykolog och studerar alltså svampar och han berättade att han, som en del av sin forskning, regelbundet arbetar med ruttnande material och svampar.

ANNONS

Senaste nytt

Forskare vid WHO artbestämde

En datortomografi av mannens hals visade en böld med var på höger sida om luftstrupen och läkaren tog ett prov på bölden, när innehållet analyserades upptäcktes svamptillväxt.

Läkarna kunde inte identifiera svampen utifrån dess fysiska egenskaper så de skickade ett prov till Världshälsoorganisationen, WHO:s Collaborating Centre of Reference and Research on Fungi of Medical Importance i Indien.

ANNONS

Genom genetisk analys identifierade WHO-forskarna svampen Chondrostereum purpureum, eller purpurskinn, som orsakar sjukdomen silverglans hos träd.

Svampen finns i Sverige

Purpurskinn finns i Sverige, mest i södra Sverige men den har även observerats i de allra nordligaste delarna av landet, detta enligt SLU:s artdatabank.

Nordiska Genbanken skriver att hos infekterade träd får bladen en silveraktig glans som breder ut sig när fler grenar infekteras. Inuti trädet blir veden brunfärgad och träden dör oftast av angreppet.

Svampen kan bara infektera ett träd genom färska sår eller exempelvis från frostskador eller beskärning, om det handlar om fruktträd.

Smittan sprids med svampens sporer som blåser med vinden. Svampen kan infektera många olika arter av lövbärande träd och buskar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svampinfektioner – ett växande hot mot vår hälsa

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS