Dagens PS

Fullvaccinerade som får covid är ofta symptomfria

fullvaccinerade kan få covid
Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att vi kan fortsätta den plan som finns för smittskyddsåtgärder och lyfta restriktioner, det sade statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagen, samtidigt säger experter vid WHO att fullvaccinerade fortfarande kan infekteras med deltavarianten och smitta andra. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

Människor som är fullvaccinerade mot covid-19 kan fortfarande smittas av deltavarianten, men hälsoexperter säger att infektionerna ofta är milda eller asymptomatiska.

ANNONS
ANNONS

Vid en presskonferens på måndagen sade chefsforskaren på Världshälsoroganisationen, WHO, Soumya Swaminathan, att det kommer in rapporter om att det i vaccinerade populationer finns fall av infektion, särskilt med deltavarianten, men att de flesta har infektioner som är milda eller asymptomatiska, alltså infektioner utan symptom.

Han sade vidare att sjukhusinläggningarna ökar i delar av världen, särskilt där vaccinationsgraden är låg.

Stor skillnad mellan länder

Den mycket smittsamma deltavarianten sprider sig i världen, men vaccinationerna skyddar de flesta från svår sjukdom och död.

“Deltavarianten sprider sig över världen i en brännande takt och driver på en ny topp av dödsfall. Men det slår inte likadant överallt”, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, enligt CNBC.

Han tillade att vi befinner oss mitt i en växande tvåvägspandemi där det är stor skillnad mellan de som som har och inte har vaccinerats, både inom och mellan länder, samt att deltavarianten sprider sig snabbt och infekterar oskyddade och sårbara människor.

Kan fortfarande smittas och smitta

Det finns studier som har visat att de som får covid efter det att de har vaccinerats producerar en mycket mindre mängd virus än de som inte är vaccinerade, vilket minskar risken för att de ska smitta andra. WHO anser dock att fler studier behövs för att förstå vaccinens påverkan på virusets smittbarhet.

ANNONS

Soumya Swaminathan varnade för att vaccinerade personer fortfarande kan infekteras med covid och smitta ned andra, vilket är anledningen till varför tjänstemän vid WHO har uppmanat människor att fortsätta använda ansiktsmasker och hålla social distans.

Sverige lyfter restriktioner

I Sverige lyfts samtidigt nu flera restriktioner från och med den 15 juli, när vi går in i steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktioner. Beslutet att lyfta restriktioner togs då smittspridningen i landet minskar och fler har blivit vaccinerade.

“Vi på myndigheten gör bedömningen att vi kan fortsätta den plan som finns för smittskyddsåtgärder, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagen, det skriver Sveriges Television.

Skärper restriktioner för resenärer

Näringsminister Ibrahim Baylan sade vid pressträffen att utvecklingen i Sverige nu stadigt går åt rätt håll. Dock kom på måndagen skärpta restriktioner från Folkhälsomyndigheten när det gäller covidtester för resande. De som har varit utomlands och återvänder till Sverige rekommenderas att göra ett PCR-test.

“Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras”, sade Anders Tegnell, skriver SVT.

Läs mer: Pfizer utvecklar vaccin mot deltavarianten

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS