Dagens PS

Sensationellt: 53-årig kvinnas hudceller blev som en 23-årings

Forskare har lyckats förvandla en 53-årings hudceller så att de såg ut och uppförde sig som en 23-årings hudceller.
Mänskliga celler. Forskare har lyckats förvandla en 53-årings hudceller så att de ser ut och uppför sig som en 23-årings hudceller. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 08 apr. 2022

Forskare har föryngrat en 53-årig kvinnas hudceller så att de beter sig som hudceller hos någon som är 30 år yngre, och de tror att de kan göra samma sak med andra vävnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med målet att utveckla behandlingar för åldersrelaterade sjukdomar som diabetes, neurologiska sjukdomar och hjärtsjukdomar, använder forskare i Cambridge en teknik som bygger på den teknik som för över 25 år sedan användes när fåret Dolly klonades, det rapporterar BBC.

Forskarnas arbete är fortfarande i ett tidigt stadium, men förhoppningen är att tekniken så småningom ska kunna göra att människor är friska längre när de åldras.

Professor Wolf Reik leder forskarteamet vid Babraham Institute in Cambridge och han säger att många vanliga sjukdomar förvärras med åldern och att det är väldigt spännande att kanske kunna hjälpa människor med det.

Många problem kvar att lösa

Fortfarande finns många vetenskapliga problem att lösa innan metoden kan flytta ut från labbet och in på kliniken, men Wolf Reik säger att det är ett viktigt steg framåt att för första gången kunna visa att cellföryngring är möjlig.

När fåret Dolly klonades på 1990-talet av forskare vid Roslin Institute utanför Edinburgh utvecklade forskarna en metod som kunde förvandla en vuxen bröstkörtelcell till ett embryo. Metoden används för att skapa mänskliga embryonala stamceller, som kan utvecklas till olika vävnader som muskelceller, nervceller eller broskceller, för att ersätta utslitna kroppsdelar.

Utveklade Dollytekniken

År 2006 utvecklades Dollytekniken av professor Professor Shinya Yamanaka, då vid Kyoto University. Med den nya metoden, kallad IPS, tillsätter man kemikalier till vuxna celler i 50 dagar som då skapar genetiska förändringar som förvandlar vuxna celler till stamceller.

Med båda teknikerna måste de skapade stamcellerna återväxa till de celler och vävnader patienten behöver, något som visat sig vara svårt. Wolf Reiks team använde IPS-tekniken på 53 år gamla hudceller men förkortade kemikaliebadet till 12 dagar.

Det gjorde att cellerna, i stället för att förvandlas till embryonala stamceller, föryngrades så att de såg ut och uppförde sig som en 23-årings hudceller.

Vill förlänga hälsan inte livet

På grund av att IPS-metoden ökar risken för cancer kan metoden inte omedelbart användas kliniskt, men professor Wolf Reik är säker på att nu när det är känt att celler kan föryngras kommer hans team hitta en alternativ metod som är säkrare.

“Det långsiktiga målet är att förlänga människors hälsa, snarare än livslängden, så att människor kan bli äldre på ett hälsosammare sätt”, säger han till BBC.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS