Dagens PS

Genombrott mot cancer: Hittar cancer på atomär nivå

Vätemolekyler. Forskare har med hjälp ar verktyg som används inom geologi upptäckt cancer på atomär nivå med hjälp av väte
Vätemolekyler. Forskare har med hjälp ar verktyg som används inom geologi upptäckt cancer på atomär nivå med hjälp av väte. (Illustration: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

För första gången har forskare använt verktyg som ofta används inom geologi för att upptäcka cancer på atomär nivå.

ANNONS
ANNONS

Att upptäcka cancer på atomär nivå erbjuder en spännande möjlighet att ställa diagnos tidigt, vilket skulle kunna förbättra överlevnaden för tusentals människor, det skriver Newsweek.

Väteisotoper

Geologer och klimatforskare har länge studerat den naturliga fördelningen av väteatomer för att få kunskap om geologiska processer och förhistoriskt klimat.

Det är möjligt på grund av att väte finns i två huvudsakliga isotoper, det vill säga varianter av väte med lika många protoner men olika många neutroner i sin atomkärna.

De flesta grundämnen består av flera olika isotoper, vilket innebär att de har olika massa, eller tyngd.

Den första väteisotopen är vad vi brukar referera till när vi menar väte, den andra isotopen heter deuterium och är lite tyngre.

ANNONS

Senaste nytt

I levande organismer

I naturen finns det mycket mer av den första typen av väte än deuterium, men förhållandet mellan de här isotoperna beror på olika miljöfaktorer.

ANNONS

Det gör att det här isotopförhållandet ett bra sätt att studera tidigare bergformationer och klimat.

I en ny studie har forskare vid University of Colorado Boulder och Princeton University, ledda av geokemisten Ashley Maloney, börjat undersöka hur de här väteförhållandena förändras inom växande biologiska organismer.

Forskarna studerade de här förhållandena i jäst- och musleverceller och fann att celler som växte extremt snabbt, liksom cancerceller, innehöll mycket mindre deuterium än normala celler.

Nytt lager till medicin

“När vi startade studien tänkte jag ‘åh, vi har en chans att se något coolt’. Det slutade med att det skapade en enorm signal, som jag inte förväntade mig”, säger Ashley Maloney i ett pressmeddelande.

Hon är forskarassistent vid Princetons institution för geologiska vetenskaper och tycker att studien lägger till ett helt nytt lager till medicin.

Forskningen är fortfarande i ett tidigt skede men resultaten tyder på att förhållandet mellan de två väteisotoperna kan fungera som ett atomärt “fingeravtryck” för cancerceller, något som skulle göra lättare att upptäcka cancertumörer tidigt.

Hoppfull

ANNONS

“Dina chanser att överleva är så mycket högre om du upptäcker cancer tidigt. Om denna isotopsignal är tillräckligt stark för att du ska kunna upptäcka den genom något som ett blodprov, kan det ge dig en viktig hint om att något är fel”, säger studiens medförfattare Sebastian Kopf i pressmeddelandet.

Tekniken måste fortfarande testas på människor, men studiens fynd erbjuder en spännande ny väg inom cancerdiagnostiken.

Xinning Zhang, studiens seniorförfattare och biträdande professor i geovetenskap vid Princeton, känner sig hoppfull om forskningen.

“Den innebar att ett verktyg som används för att spåra planetarisk hälsa också kan användas för att spåra hälsa och sjukdomar i livsformer, förhoppningsvis en dag hos människor”, säger hon i pressmeddelandet.

Cancer skapar en “skyddsvägg” mot immunförsvaret

En banbrytande upptäckt ökar förståelsen för hur cancer undviker vårt immunförsvar och öppnar nya vägar för utveckling av läkemedel.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS