Dagens PS

Fördelen som gjorde oss överlägsna neandertalarna

Forskare tror sig ha hittat en genetisk skillnad i hjärnan hos den moderna människan, homo sapiens, som gett en fördel gentemot neandertalarna. På bilden ett skelett av homo sapiens till vänster och ett rekonstruerat skelett av en neandertalare till höger.
Forskare tror sig ha hittat en genetisk skillnad i hjärnan hos den moderna människan, homo sapiens, som gett en fördel gentemot neandertalarna. På bilden ett skelett av homo sapiens till vänster och ett rekonstruerat skelett av en neandertalare till höger. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 sep. 2022Publicerad: 18 sep. 2022

Hittills har forskare inte vetat särskilt mycket om neandertalarnas hjärnor, men nu har forskare funnit en skillnad som kan ha gett homo sapiens en kognitiv fördel.

ANNONS
ANNONS

Genom att studera fossiliserade skallar har forskare kunnat se att neandertalarnas och de moderna människornas, homo sapiens, skallar var lika stora och att neandertalarnas hjärna möjligtvis var något större, det skriver CNN.

Eftersom mjukvävnader, som hjärnan, inte bevaras väl i fossil har forskarna inte vetat så mycket om neandertalarnas hjärnutveckling, men nu har en ny studie, publicerad i tidskriften Science, visat en möjlig skillnad som han ha gett de moderna människorna en kognitiv fördel gentemot neandertalarna, som dog ut för 40 000 år sedan.

Identifierat en genetisk mutation

Enligt forskare vid Max Planck Institut för Molekular Cellbiology och Genetik i Dresden, Tyskland, har de identifierat en genetisk mutation som gjorde att neuroner skapades snabbare i homo sapiens hjärnor.

Neandertalarnas variant av genen det handlar om är känd som TKTL 1 och skiljer sig med en aminosyra från Homo sapiens variant.

“Vi har identifierat en gen som bidrar till att göra oss till människor”, säger studieförfattaren Wieland Huttner, professor och emeritusdirektör vid Max Planck-institutet, till CNN.

Testade generna i musembryon

När forskarna satte in de två versionerna av genen i musembryon fann de att den moderna mänskliga varianten av genen gjorde att en specifik cell som skapar neuroner i hjärnans neocortex-region ökade.

ANNONS

Forskarna testade även de två genvarianterna i illerembryon och i laboratorieodlad hjärnvävnad skapad av mänskliga stamceller och fick liknande resultat.

Fler neuroner gav homo sapiens en fördel

Forskarna antar att förmågan att producera fler neuroner troligtvis gav Homo sapiens en kognitiv fördel som inte är relaterad till hjärnans storlek och som indikerar att moderna människor har mer neocortex att arbeta med än neandertalarna hade.

“Detta visar oss att även om vi inte vet hur många neuroner neandertalarnas hjärna hade, kan vi anta att moderna människor har fler neuroner i hjärnans frontallob, där TKTL1-aktiviteten är högst”, säger Wieland Huttner till CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: “Minnesprotes” hjälper skadade hjärnor att minnas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS