Dagens PS

Femtech – marknad värd tusentals miljarder

Femtech
Femtech växer – år 2027 väntas marknaden vara värd över 1 biljon kronor (Foto: Pixabay).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023

Femtech lockar till sig både riskkapital och affärsänglar. Enligt en ny prognos väntas marknaden år 2027 vara värd över 12 000 miljarder kronor. 

ANNONS
ANNONS

Femtech-industrin kommer att vara värd uppskattningsvis 1 186 miljarder dollar år 2027, alltså mer än 12 000 miljarder kronor, enligt prognoser från den ideella organisationen Femtech Focus.

Men Ida Tin, den danska entreprenören som först myntade begreppet “Femtech”, säger till CNBC att kvinnliga grundare inom femtech bara får en bråkdel av riskkapitalet.

2012 startade hon Clue, en app som hjälper kvinnor att hålla koll på sin menstruationscykel, och som i dag har över 11 miljoner användare varje månad. Appen var en av de första i sitt slag, och hjälper sina användare att kartlägga sin cykel samt biverkningar som humör, energinivåer och matvanor.

En helt ny sektor

I takt med att antalet användare ökade, insåg Tin att det saknades ett forum och ett ”community” trots att både produkter och tjänster inriktade på kvinnohälsa också ökade.

Sagt och gjort, 2016 föddes ”Femtech”.

Termen täcker nu in alla typer av teknik och innovation som utformats för att ta itu med hälsoproblem som enbart, eller oproportionerligt mycket, påverkar kvinnors hälsa.

Med ett eget namn blev det lättare för de som arbetade inom branschen att hitta varandra, men det blev också lättare för investerare att ha koll på var de stoppade sitt kapital, menar Tin.

ANNONS

”Jag är förvånad att namnet fastnade och spred sig globalt”.

ANNONS

Senaste nytt

Femtech – en underfinansierad marknad

Enligt Tin är dock sektorn ordentligt underfinansierad, och det finns flera luckor på marknaden att fylla.

Det saknas inte kreativitet och innovation inom området, men många av företagen får inte det kapital de behöver för att få det att lyfta, säger hon.

“Vi får fortfarande bara småsmulor av kapitalet”

Mer än 80 procent av alla start-ups inom femtech har en kvinnlig grundare, enligt prognosföretaget Ultra Violet Futures, och siffror från Pitchbook i februari visar att företag grundade av kvinnor bara fick 2 procent av riskkapitalet i USA under 2022.

Läs även: Femtech växer – men se upp med fertillitetsapparna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS