Dagens PS

EU ska köpa in vaccin till flyktingar från Ukraina

Enligt EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides planerar EU att köpa in och distribuera vaccin mot mässlingen, polio, tuberkulos och covid-19 för att kunna vaccinera ukrainska flyktingar
Enligt EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides planerar EU att köpa in och distribuera vaccin mot mässlingen, polio, tuberkulos och covid-19 för att kunna vaccinera ukrainska flyktingar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

EU planerar att köpa in och distribuera vaccin mot mässlingen, polio, tuberkulos och covid-19 för att kunna vaccinera flyktingar från Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides att EU planerar att köpa in vaccin för att kunna vaccinera ukrainska flyktingar, det rapporterar Reuters.

Nu är det tre veckor sedan Ryssland invaderade Ukraina och nästan 3 miljoner människor har flytt landet, de flesta har flytt till EU-länder. Enligt uppskattningar från FN:s flyktingorgan, UNHCR, är hälften av flyktingarna barn.

Låg vaccinationstäckning

“Vaccinationstäckningen i Ukraina var mycket låg för flera sjukdomar som kan förebyggas med vaccin, särskilt för barn, såsom tuberkulos, polio, mässling, men också för covid-19,” sade Stella Kyriakides till EU:s hälsoministrar i ett videokonferensmöte om Ukrainakrisen, enligt talpunkter som delas med media, det skriver Reuters.

Hon tillade att EU planerar att införskaffa vaccin så att flyktingarna kan vaccineras mot de sjukdomar hon nämnde.

Vaccinationsstatistik

Enligt uppskattningar är vaccinationsgraden mot mässlingen, polio och tuberkulos lägre i Ukraina än de rekommenderade nivåer som behövs för att förhindra sjukdomsutbrott. Världshälsoorganisationen, WHO, anser att 95 procent behöver vara vaccinerade för att uppnå skydd för hela befolkningen.

År 2020 var cirka 93 procent av befolkningen vaccinerad mot tuberkulos och 82 procent av de ukrainska barnen vaccinerades mot mässlingen. Enligt den senaste statistiken för poliovaccinationer har 84 procent av barnen vaccinerats, men i vissa regioner är siffran endast 60 procent, det skriver Reuters.

ANNONS

Covid-19 kan spridas

På grund av den låga vaccinationsgraden i Ukraina är det möjligt att covid-19 kommer spridas bland flyktingar. Färre än 35 procent av Ukrainarna är fullvaccinerade mot covid-19, vilket enligt WHO är hälften av EU:s vaccinationsgrad på i genomsnitt 70 procent.

Än så länge har inte EU några planer på krav på covid-19-vaccination för flyktingar, men enligt en EU-tjänsteman övervägs kampanjer för att öka medvetenheten om behovet av vaccination.

Enligt Stella Kyriakides har EU-länder än så länge tillräckligt med reservdoser för att kunna vaccinera ukrainska flyktingar mot covid-19.

Sjukhus i Europa

För att förhindra att vårdinrättningar i Ukrainas grannländer blir överfulla har EU inrättat ett system som ska underlätta flytt av sjuka ukrainska flyktingar till sjukhus i hela Europa.

I veckan flyttades de första patienterna från Polen till Italien.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Kriget i Ukraina kan öka spridningen av covid-19

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS