Dagens PS

Kriget i Ukraina kan öka spridningen av covid-19

Krig kan vara idealiska för spridningen av infektionssjukdomar som covid-19, när många sårbara människor samlas. Här sover kvinnor och barn som flytt Ukraina på en tågstation i Polen
Krig kan vara idealiska för spridningen av infektionssjukdomar som covid-19, när många sårbara människor samlas. Här sover kvinnor och barn som flytt Ukraina på en tågstation i Polen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

Rysslands invasion av Ukraina kommer troligtvis göra att fler insjuknar i covid-19, inte bara i Ukraina utan även i länder runt omkring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Historien har visat att krigszoner kan vara idealiska för spridningen av infektionssjukdomar. Många sårbara människor samlas, hälsovårdsinstutioner fungerar dåligt och miljön faller samman, det skriver Aljazeera.

Ett exempel är ebolautbrottet i Demokratiska republiken Kongo 2018–2020 som blev långvarigt och förödande, särskilt i landets östra del med oroligheter och konflikter.

En studie som publicerats i Pnas, undersökte hur konflikten påverkade folkhälsoåtgärder och den visar att våld inom landet påverkade vaccinationsinsatser och den isolering som behövdes för att förhindra smitta.

Sjukdomar har återuppstått

Krig förstör länders hälsovårdsinfrastruktur och dessutom har många som arbetar inom sjukvården dödats i konflikter.

I Mellanöstern och Nordafrika har krig i Syrien, Yemen, Irak och Libyen, med attacker mot kliniker och sjukhus, gjort att stora delar av dessa länder nu saknar en fungerande hälsoinfrastruktur och har brist på vårdpersonal.

I Syrien har sjukdomar som kan förebyggas återuppstått, exempelvis mässling, tuberkulos och polio, spridningen av infektionssjukdomar har också ökat.

Stor spridning i Ryssland och Ukraina

ANNONS

När nu Rysslands krig pågår i Ukraina tvingas människor in i förhållanden där det är troligt att spridningen av covid-19 kommer öka.

Både i Ukraina och i Ryssland ökade covid-fallen rejält under vintern och den 17 februari, bara några dagar innan invasionen påbörjades, nådde Ryssland en topp på mer än 180 000 konstaterade fall, det skriver Aljazeera.

Med så stor smittspridning i Ryssland är det mycket troligt att soldater tar med sig smitta in i Ukraina.

Aljazeera skriver att enligt senast tillgänglig information i Ukraina har över 4,8 miljoner fall av covid-19 rapporterats, och 105 500 dödsfall. I januari och februari i år ökade fallen markant.

Låg vaccinationsgrad

Enligt Our world in data hade endast 34,4 procent av ukrainarna fått två doser vaccin mot covid-19 den 23 februari och endast 1,7 procent hade fått en påfyllnadsdos. Enligt samma källa är 49,07 procent av ryssarna fullvaccinerade.

Med tanke på de höga infektionstalen i både Ukraina och Ryssland och den låga vaccinationsgraden i Ukraina, är risken för ökad smittspridning stor.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Snart slut på syrgas på sjukhusen i Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS