Dagens PS

Drygt 6 miljarder ska utrota livmoderhalscancer

En kvinna hos gynekologen för att ta cellprov för livmoderhalscancer, en sjukdom som nu ska utrotas
En kvinna hos gynekologen för att ta cellprov för livmoderhalscancer, en sjukdom som nu ska utrotas. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Världsbanken, Bill & Melinda Gates Foundation och Unicef lovar över 6 miljarder kronor till arbetet med att eliminera livmoderhalscancer.

ANNONS
ANNONS

Enligt Världsbanken IMF, Bill & Melinda Gates Foundation och Unicef dör en kvinna av livmoderhalscancer ungefär varannan minut och cirka 90 procent av dem lever i låg- eller medelinkomstländer, det skriver Reuters.

Vaccin, screening och vård

Vid det första globala forumet som ägnas åt att bekämpa livmoderhalscancer lovade de tre parterna i går, tisdag, över 600 miljoner dollar, cirka 6 230 miljoner kronor, till att helt få bort livmoderhalscancer.

IMF kommer att bidra med 400 miljoner dollar, nästan 4 153,5 miljoner kronor under tre år, 180 miljoner dollar, drygt 1 869 miljoner kronor, kommer från Bill & Melinda Gates Foundation och 10 miljoner dollar, cirka 103,8 miljoner kronor, från Unicef.

I ett gemensamt uttalande sade de att finansieringen på ska gå till att öka tillgången till HPV-vaccination, screening och behandling över hela världen.

ANNONS

Senaste nytt

HPV-vaccinet

I många låg- och medelinkomstländer kan tillgången till förebyggande vaccination, screening och behandling vara väldigt begränsad, i många höginkomstländer introducerades däremot vaccinet i slutet av 2000.

Vaccinet skyddar mot HPV-viruset som orsakar de flesta fall av livmoderhalscancer.

ANNONS

“Vi har kunskapen och verktygen för att göra livmoderhalscancer till historia”, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör, till Reuters.

Han tillägger att vaccinationsprogrammen dock fortfarande inte når den skala som krävs.

Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att det första globala forumet för eliminering av livmoderhalscancer, som hölls i Cartagena, Colombia, gav en möjlighet att ändra på det då regeringar och globala hälsopartners lovat arbeta tillsammans för att få ett slut på denna cancerform.

Ska börja vaccinera

Världshälsoorganisationen, WHO, har redan godkänt att länder ändrar vaccinationsstrategi och ger flickor en endos av vaccinet, i stället för två till tre doser, för att fler flickor ska kunna skyddas.

Några länder som deltog i forumet, exempelvis Demokratiska republiken Kongo, sade att de ska börja introducera vaccinet så snart de kan.

Läs mer: HPV-vaccin minskar livmoderhalscancer med 87 procent Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS