En brittisk studie visar att kvinnor som i tonåren vaccinerades med GlaxoSmithKlines HPV-vaccin hade 87 procent lägre risk att drabbas av livmoderhalscancer.

ANNONS

GlaxoSmithKlines äldre vaccin mot papillomavirus, HPV, heter Cervarix, och när de kvinnor som vaccinerats med vaccinet var i 20-årsåldern var förekomsten av livmoderhalscancer 87 procent lägre för dem som vaccinerats när de var 12 till 13 år, jämfört med kvinnor som inte hade vaccinerats. Det skriver Reuters.

När vaccinationerna hade getts vid en ålder på 14 till 16 år var förekomsten av livmoderhalscancer 62 procent lägre och bland dem som vaccinerats när de var mellan 16 och 18 år gamla var förekomsten av cancerformen 34 procent lägre.

Vaccineringen har gett 450 färre fall

Andelen kvinnor som hade cellförändringar som kan vara förstadier till cancer var 97 procent lägre bland dem som vaccinerats när de var mellan 12 och 13 år gamla. Forskarna menar att resultaten som framkommit i studien bör övertyga dem som är tveksamma till fördelarna med HPV-vaccin.

I studien har forskarna tittat på registrerad data på kvinnor mellan 20 och 64 år som har screenats för livmoderhalscancer från januari 2006 till juni 2019, inklusive kvinnor som vaccinerats med HPV-vaccinet när det blev tillgängligt är 2008. Uppskattningsvis har HPV-vaccinationerna gett 450 färre fall av livmoderhalscancer och 17 200 färre fall av förstadier till cancer.

”Vi hoppas att dessa nya resultat uppmuntrar till användning eftersom framgången för vaccinationsprogrammet inte bara beror på vaccinets effektivitet utan också på andelen av befolkningen som vaccinerats”, säger studiens medförfattare Kate Soldan från UK Health Security Agency till Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Första vaccin mot malaria godkänns av WHO [Dagens PS]