Dagens PS

Det vi hittills trott händer inte när vi sover

En sovande kvinna. Forskare har upptäckt motsatsen till det vi hittills har trott händer i hjärnan när vi sover
Forskare har upptäckt motsatsen till det vi hittills har trott händer i hjärnan när vi sover. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Inom neurovetenskapen har det varit en dominerande uppfattning att hjärnan städar bort gifter medan vi sover, nu tyder en ny studie på någonting annat.

ANNONS
ANNONS

Det är allmänt erkänt att god sömn har en återställande effekt på hjärnan och den populärvetenskapliga förklaringen har varit att hjärnan städar bort gifter medan vi sover, det skriver The Guardian.

Nobelprisvinnande idé

Nu tyder dock fynden i en ny studie på att det kanske inte stämmer. Studien fann att rensning och förflyttning av vätskor i mushjärnor faktiskt märkbart minskade under sömn och narkos.

Nick Franks, professor i biofysik och anestetik vid Imperial College London, och en av studiens ledare, säger att tanken om att hjärnan renas när vi sover lät som en nobelprisvinnande idé.

“Om du är sömnlös går otaliga saker fel, du kommer inte ihåg saker tydligt, hand-öga-koordinationen är dålig. Tanken att din hjärna gör den här grundläggande hushållsskötseln under sömnen verkar bara vara vettig”, säger han till The Guardian.

Han tillägger att det dock bara finns indirekta bevis för att hjärnans system för borttagning av avfall ökar när vi sover.

Observerade motsatsen

I sin studie studerade forskarna hjärnan hos möss med hjälp av ett fluorescerande färgämne som gjorde det möjligt för dem att se med vilken hastighet färgen städades bort från hjärnan.

ANNONS

Forskarna fann att hastigheten för borttagning av färgämne från hjärnan minskade signifikant hos möss som sov eller var nedsövda.

De kunde se att hos sovande möss minskade färgen med 30 procent och hos nedsövda möss med 50 procent, jämfört med hur snabbt den städades bort från hjärnan hos vakna möss.

“Fältet har varit så fokuserat på rensningsidén som en av de viktigaste anledningarna till att vi sover, och vi blev naturligtvis mycket förvånade över att observera motsatsen i våra resultat”, säger Nick Franks till The Guardian.

Forskarna antar att deras fynd även kommer gälla för människor eftersom sömn är ett kärnbehov som alla däggdjur har.

Nya fynd visar vad som händer i hjärnan när vi sover

Forskare har hittat nya detaljer om hur våra hjärnor återställs när vi sover, men de nya fynden skapar nya frågor om sömnens roll under andra halvan av natten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS