Det här kan revolutionera vår kunskap om hjärnan

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
En digital karta över den mänskliga hjärnan ska tas fram
En digital karta över den mänskliga hjärnan ska tas fram. (Foto: Sammansatta bilder från Pixabay)

Forskare vid Allen Institute for Brain Science samarbetar med Amazon Web Services för att skapa något som kan bli en helt ny resurs för neurovetenskapen.

ANNONS
ANNONS

Amazon Web Services, AWS, ska stödja Allen institute med teknik när institutet tar fram en helt ny resurs för neurovetenskapen, en karta över den mänskliga hjärnan, det skriver CNBC.

Det periodiska systemet för hjärnan

Den blir kanske en lika revolutionerande resurs för neurovetenskapen som Human Genome Project varit för den moderna genitiken.

“Detta är verkligen som det periodiska systemet för hjärnan”, sade Ed Lein, senior utredare vid Allen Institute, när projektet presenterades i Washington D.C. på onsdagen.

Kartan kallas Brain Knowledge Platform och den är den första i sitt slag. Den är designad för att fungera som en fullständig referens för enskilda celler i hjärnan.

ANNONS
ANNONS

Skapar “cellfingeravtryck”

Så småningom ska Brain Knowledge Platform fungera som världens största hjärncellsdatabas med öppen källkod.

Allen Institute använder teknik för encellsgenomik för att bygga plattformen, forskare mäter de gener som används av enskilda hjärnceller och skapar ett sorts “cellfingeravtryck”.

Celler med liknande fingeravtryck ska grupperas i celltyper och till slut blir det en högupplöst karta över hela hjärnan.

Kan öka förståelsen för hjärnan

När kartan är klar bör forskare bättre kunna förstå sambanden mellan genetik och olika kognitiva funktioner.

Forskare tror att plattformen kommer kunna ge nya insikter om varför sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons uppstår.

ANNONS

Enorma mängder data behövs

Det ideella forskningsinstitutet Allen Institute är känt för att skapa storskaliga dataresurser, men i hjärnan finns det hundratals miljarder celler så för att skapa Brain Knowledge Platform behövs enorma mängder data.

Därför använder Allen Institute AWS molnberäkning och maskininlärning för att standardisera och konsolidera all komplex hjärndata på ett ställe.

För forskning som involverar genetik och avbildning behöver forskare ofta arbeta med petabyte eller till och med exabyte.

Enligt Rowland Illing, avdelningschef på AWS, skulle man behöva titta på en 4K-video 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan i 100 år för att använda 40 petabyte data.

Tekniken har enorm potential

Under de kommande fem åren ska allen Institute arbeta med att bygga upp Brain Knowledge Platform och enligt Ed Lein är teknikens potential enorm.

“Om vi ​​kan göra det här, föreställ dig effekten på fältet … Vi kan påskynda vår förståelse av hjärnans funktion, såväl som nya metoder för att behandla sjukdomar”, sade han, skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Ökad aktivitet i döende människors hjärnor

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS