I London ska Europas första kommersiella anläggning för kliniska prövningar av psykadeliska läkemedel öppnas.

ANNONS

Det brittiska startupbolaget Clerkenwell Health vill öppna Europas första kommersiella anläggning för läkemedelstester av psykadeliska substanser i London, initialt vill de fokusera på psilocybin för behandling av människor med ångest kopplad till dödlig sjukdom och hjälpa dem i livets slutskede, det rapporterar The Guardian.

I augusti vill Clerkenwell Health att försök med psykadeliska läkemedel ska påbörjas i centrala London där bolaget har sina lokaler.

Storbritannien i spetsen

”Psykedelisk assisterad terapi kan vara banbrytande för behandling av mental hälsa, och Storbritannien är väl lämpat att ligga i spetsen för det som en global ledare inom kliniska prövningar efter Brexit”, säger Clerkenwell Healths vd Tom McDonald till The Guardian.

”Vårt mål är att etablera Storbritannien som hjärtat av det kommersiella psykedeliska forskningsekosystemet, i nära samarbete med experter på mental hälsa och läkemedelsutvecklare runt om i världen för att ta itu med några av de mest komplexa psykiska hälsotillstånden”, fortsätter han i The Guardian.

Kontrollerade substanser

Psykadeliska substanser utforskas allt mer av läkemedelsutvecklare som potentiella behandlingar av psykiska tillstånd som posttraumatiskt stressyndrom, missbruk och humörstörningar, men det kan vara svårt att utveckla dessa substanser i kliniska provningar på grund av att de är kontrollerade.

I Storbritannien har studier med psykadeliska substanser redan godkänts och tillsynsmyndigheter känner till säkerhetsprofilen och potentiella fördelar med dessa substanser, vilket kan vara en fördel.

Specialiserade kliniska forskningsorganisationer kan hjälpa utländska företag att hantera brittiska regleringsprocesser för att undvika förseningar.

Forska och utbilda

Clerkenwell Health kommer arbeta med flera läkemedelsutvecklare för att testa behandling av flera olika psykiska tillstånd med psykadeliska substanser. Bolaget kommer även erbjuda utbildning till terapeuter som vill behandla patienter med psykadeliska läkemedel.

”En uppsättning mycket specifika villkor måste uppfyllas för att göra psykedelisk assisterad terapi, det är ett ganska specialiserat expertområde. De åtta eller så företag i kliniska prövningar med psykedeliska läkemedel är starkt beroende av kontraktsforskningsorganisationer för att göra den här typen av forskning”, säger Peter Rands till The Guardian, han är vd på Small Pharma som testar dimetyltryptamin, DMT, för behandling av depression.

ANNONS
ANNONS

Professor David Nutt, chef för neuropsykofarmakologienheten vid Imperial College London och tidigare ordförande för Storbritanniens rådgivande kommitté för drogmissbruk, menar också att det finns ett behov av att underlätta kliniska prövningar med psykedeliska droger och välkomnar en extern organisation som utvecklar nödvändig kompetens och expertis för att stödja företag som vill investera i dessa behandlingar

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Riskkapitalister investerar i psykadeliska läkemedel [Dagens PS]