Dagens PS

De samarbetar om såddfinansiering inom Life Science

Riskkapitalfonden Eir Ventures, som har tagit in 122 miljoner euro för investering i Life Science-sektorn, samarbetar om såddfinanciering med Svenska stjärnor
Riskkapitalfonden Eir Ventures, som har tagit in 122 miljoner euro för investering i Life Science-sektorn, samarbetar om såddfinanciering med Svenska stjärnor. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

Den kapitalstarka riskkapitalfonden Eir Ventures, som fokuserar på Life Science, har ett partnerskapsavtal om såddfinansiering med Svenska stjärnor.

ANNONS
ANNONS

Det är sällsynt med kapitalstarka svenska riskkapitalbolag som fokuserar på Life Science, men den Life Science-fokuserade riskkapitalfonden Eir Ventures har nyligen tagit in en dryg miljard.

En av Eir Ventures fyra grundare, Magnus Persson, berättade nyligen i Dagens industri att det inte är lätt att dra in pengar till Life Science-fonder.

“Det finns många som man tycker skulle kunna visa intresse, men som inte gör det”, sade han till Di.

Han berättade vidare för tidningen att det inte hänt på många år att en riskkapitalfond tagit in så mycket pengar som ska investeras i Life Science-branschen, samt att fondens mål var att ta in 125 miljoner euro, morsvarande drygt 1,3 miljarder kronor, och nådde 122, cirka 1,27 miljarder kronor, vilket de är nöjda med.

Fyra erfarna investerare

Eir Ventures grundades av fyra erfarna investerare i Life Science, Magnus Persson, Amanda Hayward, Stephen Christgau och Andreas Segerros. Fonden stöttas av ett investerarsyndikat bestående av Saminvest, European Investment Fund, Novo Holdings, Vækstfonden och ytterligare privata investerare.

Den Life Science-fokuserade riskkapitalfonden Eir Ventures ska både investera i ett tidigt skede och i mer mogna propåer. Fondens investeringsverksamhet påbörjades år 2020 och fonden kommer söka möjligheter att investera i betydande och icke tillfredsställda medicinska behov för nya behandlingar, medicinteknik och digital hälsa.

I partnerskapsavtal

ANNONS

AB Svenska stjärnor har ett partnerskapsavtal med Eir Ventures, samarbetet syftar till att förse nystartade bolag med såddfinansiering. Det framgår av ett pressmeddelande.

Svenska stjärnor ägs av de sex svenska universitetsholdingbolagen GU Ventures, LIU Holding, LTU Holding, SLU Holding, SU Holding och Örebro Universitets Holdingbolag.

Lanserat finansieringsverktyg

Svenska stjärnor och Eir Ventures har lanserat ett särskilt finansierinsverktyg som är inriktat på såddfinansiering, så kallad seedling. Det ska investera i de sex universitetsholdingsbolagens mest lovande spin-outs samt i deras inkubatorprogram och investeringsportföljer.

Eir Ventures kommer även kunna investera i framtida finansieringsrundor i serie A och B i dessa företag.

Läs mer: Nytt anslag på 11 miljoner till medicinsk forskning i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS