Danmark pausar Astra Zeneca-vaccin efter dödsfall. ”Nu måste Astra Zeneca-vaccinet undersökas”, säger landets statsminister Mette Fredriksen.

ANNONS

Sundhedsstyrelsen i Danmark har gått ut med ett pressmeddelande om att all vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausas i 14 dagar efter att personer som fått vaccinet drabbats av blodproppar och dött.

Sundhedsstyrelsen är en statlig myndighet i Danmark under Sundhedsministeriet med ansvar för hälsofrågor.

Det är oklart om blodpropparna har något med vaccinet att göra, men Danmark vill ha klara besked innan vaccineringen återupptas. Den danska regeringen inväntar en utredning av Europeiska läkemedelsmyndigheten, och ska sedan utvärdera vägen framåt tillsammans med den danska läkemedelsmyndigheten.

”Det finns alltid en risk med vaccin. Nu måste Astra Zeneca-vaccinet undersökas”, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen. 

”Det är naturligtvis beklagligt, men det är för tidigt att säga något om vad det kommer att betyda”, säger Frederiksen.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste klargöra detta”

Søren Brostrøm, chef vid Sundhetsstyrelsen, säger i pressmeddelandet att beslutet är svårt:

”Vi är mitt i den största och viktigaste vaccinutrullningen i Danmarks historia och just nu har vi behov av alla vaccin vi kan få. Men just för att vi vaccinerar så många måste vi också reagera i rätt tid när det finns kunskap om möjliga allvarliga biverkningar. Vi måste klargöra detta innan vi kan fortsätta använda Astra Zeneca.”

Ytterligare fem länder har pausat användningen av Astra Zenecas vaccin efter det danska beskedet om möjliga allvarliga biverkningar, rapporterar norska NTB, enligt Aftonbladet.

Det handlar om Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg. TT skriver att EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett en utredning av Astra Zenecas vaccin sedan flera personer som vaccinerats drabbats av blodpropp.

Blixtinkallat möte i Norge

Danmark har lagt en ny vaccinplan, helt utan Astra Zenecas vaccin. Alla i Danmark ska ha erbjudits vaccin vecka 28, enligt planen.

I Norge har Folkhälsoinstitutet och Läkemedelsverket blixtinkallat till ett möte efter beskedet om att Danmark pausar Astra Zeneca-vaccin efter dödsfall.

ANNONS
ANNONS

Läkemedelsverket uppger dock att det inte är aktuellt för Sveriges del att avbryta vaccineringarna. Man bedömer att det är viktigare att fortsätta vaccinera.

”Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, i en kommentar till TT.

Astra Zenecas aktie har gått ned drygt tre procent på Stockholmsbörsen vid 13-tiden på torsdagen.

Läs mer: EU godkänner Astra Zenecas vaccin – Dagens PS