Dagens PS

Vatten på flaska är fullt av nanoplast

Vatten hälls upp ur en plastflaska: Vatten som säljs i plastflaskor innehåller i genomsnitt 240 000 plastpartiklar av vilka 90 procent är nanoplast
Vatten som säljs i plastflaskor innehåller i genomsnitt 240 000 plastpartiklar av vilka 90 procent är nanoplast. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 25 mars 2024

Forskare har upptäckt att vatten på flaska som säljs i butiker kan innehålla tio till hundra gånger fler bitar av nanoplast än vad som tidigare uppskattats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nanoplast är mikroplst som brutits ned till ännu mindre partiklar, som är så små att de inte ens kan upptäckas med mikroskop.

Mikroplast är från 5 millimeter ned till 1 mikrometer, plastpartiklar som är mindre än så räknas som nanoplast, som mäts i miljarddels meter, det skriver CNN.

Med en storlek som är en tusendel av ett genomsnittligt hårstrås bredd, kan nanoplast ta sig igenom vävnaderna i våra matsmältningskanaler eller lungor, ut i vårt blodomlopp och släppa ut skadliga syntetiska kemikalier i vår kropp och in i våra celler.

Drick hellre kranvatten

Enligt en studie innehåller en liter vatten i plastflaska i genomsnitt 240 000 plastpartiklar från sju olika typer av plast och 90 procent av plastbitarna var nanoplast, resten var mikroplast.

“Den här studien, måste jag säga, är oerhört imponerande. Arbetet som de lade ned på detta var egentligen ganska djupgående. … Jag skulle kalla det banbrytande, säger Sherri Mason till CNN.

Hon är hållbarhetschef vid Penn State Behrend College i Erie, Pennsylvania, USA, och har inte varit involverad i studien, men säger att den stärker råd från experter om att dricka kranvatten för att minska exponeringen för nanoplast.

Hon tillägger att det rådet även sträcker sig till andra livsmedel och drycker som är förpackade i plast.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Plast fäller som vi

“Folk tänker inte på att plast fäller, men den gör det. På nästan samma sätt som vi ständigt tappar hudceller, tappar plast hela tiden småbitar som går av, till exempel när du öppnar den där plastbehållaren för din butikssallad eller en ost som är inslagen i plast”, säger hon till CNN.

Sherri Mason var medförfattare till en studie från 2018 som först upptäckte förekomsten av mikor- och nanoplaster i 93 procent av prover på buteljerat vatten från elva olika märken som säljs i nio olika länder.

I den studien fann forskarna att varje liter buteljerat vatten innehöll i genomsnitt tio plastpartiklar med en storlek som var större än bredden av en människas hårstrå och 300 mindre bitar.

För fem år sedan kunde dock inte nanoplasten upptäckas och analyseras.

Ny teknik

I den nya studien kunde forskare från Columbia University presentera en ny teknik för att se, räkna och analysera den kemiska strukturen hos nanopartiklar i vatten på flaska.

I stället för 300 bitar per liter fann forskarna i den nya studien 110 000 till 370 000 bitar nanoplast i tre populära märken av buteljerat vatten som säljs i USA, vilka märken det hjandlar om har forskarna inte avslöjat.

ANNONS

Farliga kemikalier i vårt dricksvatten

I dag dricker många svenskar vatten med halter av PFAS, giftiga kemikalier, som ligger långt över det nya gränsvärdet som införs år 2026.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS