Det är knappast något nytt att en stund i det gröna är bra för hälsan. Nu visar det sig att äldre skog ger ännu bättre återhämtning.
Bevisat: Gammal skog är bättre för hälsan


Ett besök i en skog gör susen för den som behöver koppla av. Men ny forskning visar att valet av skog gör skillnad för kvaliteten på avkopplingen.
En finsk studie har visat att äldre skog ger bättre återhämtning. Den mossigaste och mest orörda naturen du kan hitta. Det finns bara ett problem för de flesta av oss.
Resultaten är tydliga, men tyvärr är ur- och naturskog en allt ovanligare syn i det svenska landskapet.
Läs även: Möte med vilda vargar och björnar lockar turister. Dagens PS

Äldre är bättre
Studien visar att äldre skogar bättre återhämtning för vår mentala hälsa än yngre. I experimentet medverkade 66 personer som besökte fyra olika skogstyper. För den som saknar riktigt gamla träd i sin omgivning finns det ett lindrande besked.
Alla gav positiva effekter, men den 120-åriga urskogen och en 100-årig bruksskog visade sig vara mest effektiva, särskilt för deltagare med hög nivå av stress.
Yngre skog gav mer kortvariga effekter. Faktorer som lugn, biologisk mångfald och upplevd skönhet spelade stor roll.
Skog gör under för hälsan
“Skog och natur kan råda bot och ge kraft och energi genom en variationsrik miljö med slingrande men kravlösa linjer som väcker fascination och spontan uppmärksamhet genom våra olika sinnen. Till exempel finns det studier som visar på att naturljud som vågskvalp, fågelsång eller vinden i trädkronorna bidrar till ett lugn”, skriver Skogsstyrelsen och fortsätter:
“Det finns också forskning som visar att dofter från bland annat barrträd och annan växtlighet kan öka känslan av närvaro och stödja mental återhämtning hos personer med diagnosen utmattningssyndrom. Att gå ut en stund varje dag i naturligt dagsljus kan enligt forskning minska risken för depression.”
Naturvårdsverket stämmer in i en rapport som argumenterar för bevarandet av grönområden.
“Fyrtio års forskning visar att trygga, varierade naturmiljöer lugnar, stärker och lockar till fysisk aktivitet vilket gör oss friskare och gladare. Naturvistelser kan förebygga fysisk och psykisk ohälsa hos människor i alla åldrar”, skriver Naturvårdsverket i rapporten “Naturen som kraftkälla”.
Orörd skog en ovanlig syn
Det finns gott om träd i Sverige. 70 procent av landets yta täcks utav skogsmark. Men fritt växande skog är ovanligare. Bara 6 procent av landets skogsmark har ett formellt skydd, skriver Naturskyddsföreningen.

Bäst chans att få ta del av någorlunda orörd skog har du i landets oräkneliga naturreservat och i vissa av landets 30 nationalparker. Om man vill få beständig återhämtning av sitt möte med naturen så kan det vara värt mödan att ta sig dit.
Fakta: Svensk urskog
Bara fem procent av Sveriges skogar är ur- eller naturskog. Urskog har aldrig påverkats av modernt skogsbruk, medan naturskog har viss mänsklig påverkan. Naturskogen har aldrig kalhuggits och delar många egenskaper med urskogen.
Majoriteten av skogen är därmen produktionsskog. Den är tät, träden är lika gamla och den domineras av gran eller tall. Trots att det finns mycket skog i Sverige är den biologiska mångfalden rekordlåg och vi fortsätter ändå att avverka skyddsvärda skogar. Stora urskogar finns framför allt i den svenska fjällmiljön.
Naturreservaten i allt sämre skick
SVT rapporterar att Friluftsfrämjandet, som frågat landets länsstyrelser, visat att det byggs upp en underhållsskuld i Sveriges naturreservat. En skuld som blir dyrare att åtgärda i framtiden.
”Om det då inte kommer till mer pengar i framtiden kommer vi behöva montera ner och prioritera hårt vilka områden som överhuvudtaget ska ha friluftslivsanordningar. Samma gäller för naturskötseln, vi gör det vi mäktar med och skjuter resten på framtiden. Det kan i många fall innebära att kostnaderna blir högre framöver”, uppger länsstyrelsen i Jönköping i rapporten.
Läs mer: Vildare skogsbruk – skogen ska sköta sig själv. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.