Två debattörer kräver nu att politikerna visar ledarskap, mod och vilja. Det är vad som krävs för att ställa om till en digital distansvård som gynnar välfärden.

ANNONS

Det är Eva Franzén, direktör Nordens välfärdscenter, och Peter Berggren, områdeschef Närsjukvården Södra Lappland, som nu ger sig in den digitala vårddebatten i ett inlägg på Dagens Samhälle.

De menar i sitt debattinlägg att coronavirusets spridning visar på det stora behovet av god vård, som ändå kan ske på distans. De tror att detta kommer gynna svensk välfärd på sikt. Det kan både ge vård till patienten på ett bättre sätt och var effektivt kostnadsmässigt.

”Med hjälp av teknik kan vi öka vård- och omsorgskapaciteten genom att vården kan flytta in i människors hem och att social omsorg kan ske på distans. Lösningarna finns, det handlar om politiskt ledarskap, mod och vilja för att det ska ske”, skriver de i artikeln.

ANNONS
ANNONS

De menar att det inte är investeringar i teknologi, utan just om politiskt ledarskap och att vara öppna för en annan organisering. Vård på distans kommer krävas efter pandemin, menar debattörerna.