Det verkar vara universellt att barn är fascinerade av djur och en meningsfull relation med ett husdjur kan påverka barn på många sätt.

ANNONS

För många människor är ett husdjur en älskad familjemedlem som kan ge stöd i livet. Många föräldrar känner intuitivt att barn kan lära sig mycket av att ta hand om ett husdjur och enligt en studie kan husdjur kan ha gynnsam effekt på barns sociala utveckling, psykiska hälsa och kognitiva utveckling, det rapporterar BBC.

Annan forskning visar att barn kan få stöd av husdjur även i stunden, en studie visar att barn gjorde färre fel i en uppgift där de skulle kategorisera olika objekt när en hund var närvarande i rummet. En annan studie har visat att välbefinnandet hos vuxna som ser sina husdjur som familjemedlemmar förbättrades.

Färre problem med kamrater

Hayley Christian, biträdande professor vid School of Population and Global Health vid University of Western Australia i Perth, forskar om husdjurs påverkan på vårt välmående. Genom att använda data från en långitudinell studie av 4 000 barn mellan fem och sju år kunde hon och hennes kollegor se att barn med husdjur hade färre problem med kamrater och mer socialt beteende.

I en annan studie fann de att barn mellan två och fem år med hund i familjen var mer aktiva, spenderade mindre tid framför skärmar och sov längre är barn som inte hade husdjur. Det var den fysiska aktiviteten som hunden underlättade som påverkade.

Den fysiska aktiviteten bidrar

Efter att ha kontrollerat för faktorer som socioekonomisk status lade forskarna ihop dessa faktorer i en ny studie och kunde se att barn som regelbundet aktiverades fysiskt på grund av en hund utvecklades bättre.

”Vi kan faktiskt säga att barn som har husdjur och interagerar med dem över tid i sin tidiga barndom verkar få dessa extra fördelar när det gäller deras sociala och emotionella utveckling”, säger Hayley Christian till BBC.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hälsoapp till hund – håll koll på vovven via bluetooth [Dagens PS]