Dagens PS

Ännu ett piller för viktminskning skrotas

Det är svårt att utveckla piller för viktminskning.
Det är svårt att utveckla piller för viktminskning. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Pfizers experimentella piller för viktminskning som ska tas två gånger om dagen har nu skrotats på grund av oönskade biverkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en lång lista av läkemedelskandidater mot fetma som har stoppats på grund av ovälkomna biverkningar, det skriver CNBC.

På fredagen meddelade Pfizer att deras läkemedelskandidat innehållande danuglipron nu sällar sig till listan då bolaget kommer stoppa utvecklingen av läkemedlet.

Negativa biverkningar

I en klinisk prövning har överviktiga patienter som tagit Pfizers läkemedel visserligen tappat mycket vikt, men beslutet att stoppa utvecklingen har tagits då de också fått många negativa biverkningar.

Enligt Pfizer ska de nästa år släppa data om en version av läkemedlet som ska tas en gång om dagen i stället för två.

I juni skrotade Pfizer en annan läkemedelskandidat som skulle tas en gång om dagen, på grund av förhöjda leverenzymer.

ANNONS

Senaste nytt

Psykiska problem och cancer

Att Pfizer övergivit två läkemedelskandidater mot fetma inom loppet av några månader visar hur svårt det är att utveckla effektiva och säkra behandlingar för viktminskning.

ANNONS

Oavsiktliga biverkningar är huvudanledningen till att läkemedelsbolag och tillsynsmyndigheter avvisat experimentella behandlingar mot fetma.

Det japanska läkemedelsbolaget Eisais experimentella läkemedel Lorcaserin, mot fetma, togs bort 2020 på grund av att det gav patienter en ökad risk för cancer.

Sanofi och Aventis läkemedel Acomplia, med den aktiva substansen rimonabant, som godkändes i Europa 2006, drogs tillbaka från alla marknader 2008 på grund av risk för allvarliga psykiska problem, inklusive självmord.

Kardiovaskulära risker

Flera läkemedel mot fetma har också avbrutits på försöksstadiet, avvisats eller dragits in från marknaden på grund av kardiovaskulära risker, ett exempel är Abbot Laboratories läkemedel med sibutramin.

Det finns nya bevis som tyder på att de senast godkända läkemedlen mot fetma, som Novo Nordisks Wegovy, kan ha motsatt effekt på hälsan då det har visat sig minska risken för hjärtinfarkt, stroke och dödsfall av kardiovaskulära orsaker med 20 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pfizers RSV-vaccin godkänt – miljardmarknad väntar Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS