Dagens PS

Amerikanska riskkapitalister satsar (lite mer) på femtech

I USA investerar riskkapitalister allt mer i femtech, men fortfarande är de totala investeringarna i kvinnohälsa små.
I USA investerar riskkapitalister allt mer i femtech, men fortfarande är de totala investeringarna i kvinnohälsa små. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Under de senaste fem åren har riskkapitalfinansiering till femtech i USA tredubblats, mest finansiering har bolag som fokuserar på gynekologi, fertilitet och moderskap fått.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dr. Connie Lehman är diagnostisk radiolog och chef för bröstavbildningen vid Bostons Mass General Hospital. Hon har utvecklat ett program som använder artificiell intelligens, AI, för att mer exakt bedöma mammografibilder och utvärdera kvinnors risk att utveckla bröstcancer, bortom de metoder med biomarkörer och riskutvärderingsmodeller som används i dag.

“Det finns så mycket information i varje digital bild av en kvinnas bröstvävnad, och teknologin för djupinlärning kan extrahera det och förutsäga framtiden och på sätt som vi inte har kunnat tidigare”, säger Connie Lehman till CNBC.

Startade bolaget Clarity

Hon förklarar att färgade kvinnor har hamnat efter på det här området eftersom de riskmodeller som används inom sjukvården har utarbetats på vita europeiska kvinnor. Hennes forskning drog till sig investerare som kontaktade henne om att starta ett eget företag.

Hon valde Santé Ventures för att hjälpa henne att lansera bolaget Clarity och hitta en vd som kan leda det. Valet föll på Carrie Ivers, som menar att kvinnohälsa är ett underbetjänat område med mycket utrymme för tillväxt.

Liten del av finansieringarna

Enligt data från Pitchbook har riskkapitalfinansiering i femtech i USA tredubblats sedan 2015, från drygt 600 miljoner dollar, drygt 5 660 miljoner kronor till nästan 1,9 miljarder dollar, nästan 18 miljarder kronor år 2021.

Trots detta säger analytiker att de totala investeringarna i kvinnohälsa fortfarande är för små. Enligt en rapport från McKinsey fick kvinnohälsa, utöver bröstcancer, endast 1 procent av finansieringarna av läkemedelsforskning år 2020. När det gäller finansieringen av medicinteknik fick kvinnohälsa som inte är cancerrelaterad endast 2 procent av finansieringen.

ANNONS

Högre hälsokostnader

I USA är hälsokostnaderna för kvinnor i barnafödande ålder mer än 80 procent högre än kostnaderna för män i motsvarande ålder, detta enligt US Department of Labor, det skriver CNBC.

Investeraren Deena Shakir menar att en del av ökningen av investeringarna i femtech drivs på av att fler arbetsgivare upphandlar tjänster som fokuserar på mödra- och familjehälsa och hon anser att det är en nödvändighet för att behålla kvinnorna på arbetsplatserna.

De flesta bolag inom femtech drivs av kvinnor.

Liten del även i Sverige

Även i Sverige är femtech en växande industri och här går nästan allt kapital till manliga entreprenörer. Nu har dock investerare börjat notera femtech, men det går långsamt och en väldigt liten del av riskkapitalet går till bolag som har grundats av kvinnor, det skriver Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Industri gick endast 1 procent av det kapital som år 2020 investerades i 1 000 svenska teknikbolag till bolag med endast kvinnliga grundare och 11 procent gick till bolag med blandade team.

“För investerare som gjort det här i 20 år och träffat 10 000 män som är vd:ar är det svårare att känna igen en bra kvinnlig vd, sade riskkapitalisten Sabina Wizander till DN tidigare i år.

ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Femtechbolaget tar in 3,5 miljoner i externt kapital

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS