Dagens PS

AI upptäcker hjärtsjukdomar genom ögonskanning

ögon
Snart ska AI upptäcka hjärtsjukdomar genom ögat. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 jan. 2022Publicerad: 28 jan. 2022

AI ska hjälpa till att upptäcka hjärtsjukdomar genom ögonskanning uppger forskare. Det är isåfall ett stort genombrott i den vanligaste dödsorsaken i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en ny studie ledd av Leeds University, som publicerades i Nature Machine Intelligence på tisdagen, som visar att ett nytt AI-system som undersökte ögonskanningar till 70 procent kunde förutsäga en hjärtinfarkt inom de närmaste 12 månaderna, enligt forskarna som ledde studien.

Det skriver Business Insider.

AI används genom ögonskanning

Det kommer om det fungerar isåfall vara ett stort genombrott – eftersom det nuvarande sättet att upptäcka hjärtsjukdomar går ut på att använda verktyg som tar hänsyn till parametrar som ålder, kön, rökning, kolesterol och blodtryck. Med AI och ögonskanningar kan läkare lättare upptäcka risken för att någon ska få en hjärtattack, vilket gör att behandlingar kan påbörjas tidigare.

Den nya AI-tekniken kan revolutionera screening av hjärtsjukdomar som är den vanligaste dödsorsaken bland amerikaner.

“Skanning av näthinnan är jämförelsevis billiga och används rutinmässigt i många optikermottagningar. Tack vare automatiserad skanning kan patienter som löper stor risk att bli sjuka remitteras till specialister på hjärtsjukdomar”, säger Alex Frangi, en av huvudförfattarna till studien.

Bilder av näthinnan

Det nya systemet använder bilder av näthinnan för att uppskatta storleken på en av hjärtkamrarna, den vänstra ventrikeln och blodtrycket i den. Sedan kommer den informationen, i kombination med den demografiska datan, att förutsäga sannolikheten för att personen får en hjärtinfarkt inom de närmaste 12 månaderna.

ANNONS

Studien undersökte 5 600 personer, och nästa steg blir nu att genom genetisk data göra förutsägelserna mer exakta, vilket är ett “avgörande steg mot att leverera personligt inriktad medicin”.

Läs även: AI-baserad mjukvara förbättrar ortopediska operationer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS