Ortomas AI-baserade operationssystem effektiviserar processen och höjer kvaliteten vid rygg-, höftleds och knäledskirurgi. 

ANNONS

Det svenska medicinteknikbolaget Ortoma fokuserar på att utveckla lösningar för ortopediska operationer. Med hjälp av bolagets system Ortoma Treatment Solution, OTSTM, som är baserat på artificiell intelligens, AI, kan kirurger planera sina operationer i 3D genom att, exempelvis, identifiera den optimala positionen för ett implantat.

Systemet kan också användas under själva operationen och stötta den medicinska uppföljningen efter operationen. I ett nytt samarbete stöttar nu teknikbolaget Semcon Ortoma med specialistkompetens inom teknisk information och mjukvaruutveckling.

Digitala lösningar som hjälper

”Det här samarbetet är ett häftigt exempel på hur digitala lösningar verkligen hjälper människor och visar tydligt hur vi på Semcon, genom våra uppdrag, bidrar till innovativa lösningar”, säger Oskar Åkerlund, Team Manager, Software & Emerging Tech på Semcon, i ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan Ortoma och Semcon startades i slutet av förra året. Bolagen har också tecknat ett ramavtal som omfattar specialistkompetens inom teknisk produktinformation och mjukvaruutveckling.

”Tillsammans med Semcon utökar vi vår tillgång till specialistkompetens och ser fram emot att fortsätta utveckla vår AI-baserade mjukvara. OTS är ett system som automatiserar många arbetssteg som annars utförs manuellt av kirurger, och gör det på en bråkdel av den tid det tar för konventionella system”, säger Ortomas vd Linus Byström i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kvalitetsstandard för medicinteknik med AI tas fram [Dagens PS]