För fjärde gången tycks läkare ha identifierat ett fall då en patient med hiv har blivit botad. Patienten hade tagit emot en benmärgstransplantation från en naturligt resistent givare.

ANNONS

Mannen som nu verkar ha blivit botad är 66 år gammal och har levt med hiv sedan 80-talet. Då såg han många av sina vänner dö i viruset, före bromsmedicinernas intåg.

Benmärgstransplantationen fick han inte för att bota hiv-infektionen, utan som behandling för sin leukemi, men nu har behandlingen lett till att hans kropp tycks fri från hiv, skriver BBC.

”När jag fick diagnosen hiv 1988 trodde jag, som många andra, att det var en dödsdom. Jag trodde aldrig att jag skulle få se den dagen då jag inte längre har hiv”, sa mannen, som vill vara anonym, i ett uttalande.

Hiv botades av resistent donator

Att benmärgstransplantationen befriade mannen från sjukdomen var en slump – behandlingen gällde egentligen leukemi. Men givaren var en av de individer som har en mutation i en gen som förändrar proteinet CCR5 – vilket annars brukar vara hivvirusets ”inkörsport”. Efter transplantationen blev nivåerna av viruset omärkbara i mannens kropp, och har nu inte synts under de senaste 17 månaderna.

Samtidigt är den här sortens benmärgstransplantation inte en realistisk möjlighet för att bota de 38 miljoner människor i världen som i dag är infekterade, konstaterar BBC. Genterapi framstår i dag som en mer framkomlig väg.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Vaccin mot covid-19 bara början för mRNA-tekniken [Dagens PS]
Kvinna botad från hiv med ny metod [Dagens PS]