Dagens PS

Kvinna botad från hiv med ny metod

En kvinna har botats från HIV med transplanterat blod från en navelsträng.
HIV-virus i blodet. En kvinna har botats från HIV med transplanterat blod från en navelsträng. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2023Publicerad: 16 feb. 2022

En kvinna har botats från hiv med en ny behandling som även skulle kunna bota många fler med sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kvinna har nu blivit den tredje personen som hittills har botats från hiv. Forskarna transplanterade blod från en navelsträng till kvinnan, vilket gör att metoden kan användas till fler, det rapporterar New York Times.

Tidigare har två personer botats från HIV med transplantation av vuxna stamceller från benmärg, men när blod från en navelsträng används behöver mottagaren inte matcha donatorn lika väl, dessutom är blod från navelsträng mer allmänt tillgängligt än stamceller i benmärg.

Kan bota många fler

Eftersom den nya metoden med blod från navelsträng inte kräver en fullständig matchning mellan mellan donator och mottagare är potentialen att bota många stor.

År 2016 uppskattade Folkhälsomyndigheten att cirka 7 000 personer lever med HIV i Sverige. Under 2020 rapporterades enligt Folkhälsomyndigheten 364 fall av hiv-infektion i Sverige, det motsvarar en incidens av 3,5 fall per 100 000 invånare och är det lägsta antalet fall sedan 2000-talets början.

Hade även leukemi

Kvinnan som nu har botats från hiv hade även leukemi och fick blod från en navelsträng som behandling för cancern. Blodet kom från en donator som delvis matchade kvinnan och i stället för att leta efter en perfekt match, som man gör när en benmärgsdonator används, fick kvinnan även blod från en nära släkting för att öka hennes immunförsvar medan det transplanterade navelsträngsblodet verkade.

En person som har varit delaktig i arbetet är dr. Steven Deeks, en hiv-expert vid University of California i San Francisco, USA, han menar att det är vetenskapligt viktigt att den botade patienten är kvinna. Man tror att en HIV-infektion utvecklas annorlunda hos kvinnor och män.

ANNONS

Trots att kvinnor utgör mer än hälften av alla i världen som har hiv, utgör de endast 11 procent av deltagarna i försök med botemedel.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Klinisk studie med mRNA-vaccin mot hiv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS