Dagens PS

Utbildad och arbetslös: Därför står nyexade utan jobb

utbildning
Att slita i skolbänken lönar sig inte för alla (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

Formella utbildningar är inte längre en självklar biljett in på arbetsmarknaden. Det finns dock knep som kan öka dina chanser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som tror att en universitetsexamen garanterar anställning kan få sig en obehaglig överraskning. Enligt Sarah Skelton, rekryterare och medgrundare till bemanningsföretaget Flourish, räcker det inte längre.

”Jag upplever att vissa har en bild av att ‘jag har gått på universitet, jag har en examen, nu kliver jag in på den här nivån”, säger hon till CNBC. Men många företag väljer i stället kandidater med praktisk erfarenhet – även om de saknar examen.

Hon fortsätter: ”Någon som hoppade av skolan, har jobbat och är redo att ta sig an jobbet – den personen är ibland mer attraktiv”. 

Missa inte: Bankchefen: Här är utbildningen du måste ha. Dagens PS

Behöver ”ha nära” till arbetsmarknaden

Skeltons tes styrks av en rapport från Högskolepejl, vilken Svenskt Näringsliv skriver om. 

”I dag finns det ett glapp mellan utbildningssektorn och arbetsmarknaden, vilket gör det svårare för unga att få jobb efter examen”, säger Mia Bernhardsen, kompetensförsörjningsexpert på Svenskt Näringsliv, enligt Tidningen Näringslivet

Det finns en förväntan att all högre utbildning ska leda till jobb, men rapporten visar att det till stor del beror på vilken utbildning man valt. Bland annat är examen inom teknik och teknisk industri ett mycket bättre val för den som vill öka sina chanser till jobb, jämfört med exempelvis konst och media. Även yrkesexamen ger större chans till jobb. 

utbildning
Det är svårare för unga att få jobb efter examen (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Allt fler är arbetslösa – eller underanställda

Sarah Skelton har under sin karriär hjälpt över 1 000 personer in på arbetsmarknaden. Och det har inte blivit lättare.

I mars 2025 var arbetslösheten bland nyutexaminerade i USA 5,8 procent, upp från 4,6 procent året innan, enligt Federal Reserve Bank of New York. Samtidigt arbetar 41,2 procent av nyexaminerade i jobb som inte kräver deras utbildning.

Skelton förklarar att det handlar om försiktigare arbetsgivare, osäkra omvärldsförhållanden och påverkan från AI – men också om att kandidater saknar något grundläggande: erfarenhet.

Så tar du dig runt moment 22

Många unga möts av det klassiska dilemmat: du behöver erfarenhet för att få jobb, men får inget jobb utan erfarenhet. Skeltons lösning? Bli kreativ.

Hon tipsar om att:

  • bygga upp ett LinkedIn-konto redan innan examen
  • volontärarbeta eller engagera sig i föreningsliv
  • söka praktik eller be att få skugga någon på jobbet
  • nätverka, hitta mentorer och skaffa referenser
  • skapa egna projekt – även obetalda
  • nörda in sig på branschen via poddar, böcker och nyhetsbrev

”I grund och botten gäller det att vara proaktiv och visa att du är intresserad”, säger hon.

ANNONS

”Kan jag få feedback?”

När det väl är dags för intervju gäller det att sticka ut. Skelton rekommenderar en teknik hon hämtat från säljvärlden: att ”stänga” intervjun på ett direkt och öppet sätt.

”Jag är väldigt entusiastisk över den här möjligheten. Jag skulle verkligen vilja jobba hos er. Innan vi avslutar – får jag fråga: Vad är ditt intryck av mig i intervjun? Finns det något du tycker att jag bör förbättra, eller några tveksamheter?”

Den typen av avslut, säger Skelton, kan ge kandidaten ett sista guldläge att räta ut frågetecken och visa att man menar allvar.

Examenspapper räcker inte längre

Formella meriter har fortfarande sin plats – men företag letar efter något mer, menar Skelton.

”Många arbetsgivare prioriterar numera egenskaper som driv, coachbarhet, arbetsmoral, uthållighet och potential”, säger hon till CNBC.

Läs också: Kompetensbrist – men resurser sätter stopp för utbildning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS