Dagens PS

Ny studie: Barn som mobbar tjänar mer pengar 

Barn som mobbar andra barn tenderar att tjäna mer i vuxen ålder
Studien visar att barn som mobbar andra barn tenderar att tjäna mer i vuxen ålder (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 28 mars 2024

För alla som trodde att karma skulle göra sitt mot alla plågoandar från skoltiden, kan en ny studie från Storbritannien tyvärr skapa en hel del besvikelse. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en värld där rättvisa ofta ses som en självklarhet, kastar en nyligen publicerad studie från University of Essex en skugga över denna uppfattning. 

Det visar sig nämligen att barn som mobbar andra barn tjänar mer pengar som vuxna. 

40 år lång studie

Studien följde 17 000 barn från det att de föddes fram tills att de var cirka 40 år gamla. 

Resultatet visar att barn som uppvisade beteenden som mobbning och vredesutbrott var mer benägna att tjäna mer pengar i 40-årsåldern, jämfört med barn som inte uppvisade sådana beteenden, något Fortune skriver om. 

ANNONS

Senaste nytt

En fråga om anpassning

Anledningen? Anpassning. 

Forskarna menar att dessa negativa beteenden bidrar till att barnen lättare anpassar sig till den konkurrensutsatta miljö som de senare kommer att ställas inför i arbetslivet. 

ANNONS

“Vi bör inte bara uppmärksamma den negativa aspekten av dessa beteenden, utan också lyfta den potentiella fördelen de kan medföra i vuxenlivet”, skriver forskarna. 

Uppmaningen

Forskarna uppmanar nu lärare de att istället för att bestraffa barn som mobbar, bör hjälpa barnen att använda sina mobbningstendenser på ett bättre sätt. 

“Istället för att använda sig av bestraffning, skulle man kunna fokusera mer på att förstå orsakerna bakom störande beteenden. Lärare skulle också kunna utbildas för att identifiera strategier som hjälper barn att styra sina tendenser på sätt som passar bättre i klassrummet”, skriver forskarna i studien

Fortsatt mobbning

Dessvärre verkar det inte som att vi kan undkomma våra plågoandar ens i vuxen ålder. 

Studien kan nämligen också visa att dessa mobbningsbeteenden fortsätter in i vuxen ålder – inte minst bland personer som har ledande positioner inom näringslivet. 

Med det lyfter forskarna fram ett akut behov av att ompröva hur vi ser på och hanterar aggressivt beteende från barndomen till vuxenlivet. 

ANNONS

“Vi behöver hitta ett sätt där aggressiva tendenser kanaliseras på ett sätt som gynnar både individen och samhället som helhet”, skriver forskarna.

Läs också: Slutmobbat på nätet: Flera personer dömda. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Hej chef! Försäkra inkomst upp till 150 000 kr/mån

Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Nyfiken? Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS