Dagens PS

Huggsexa om techtalanger i Stockholm

Stockholm
Stockholms tekniksektor skriker efter arbetskraft. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 mars 2021Publicerad: 22 mars 2021

Teknikbolagen skriker efter arbetskraft – då råder huggsexa om techtalanger i Stockholm, där företagen bjuder över varandra med högre löner och bättre förmåner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Di Digital skriver att det finns 5 662 lediga tjänster inom teknik i Sverige, enligt en undersökning från företaget Jobbland, varav ungefär hälften i Stockholm. Samtidigt råder brist på spetskompetens. Företagen försöker rekrytera utomlands – eller från varandra.

”Ett teoretiskt exempel är att om du jobbar för Klarna så finns det företag som Spotify som försöker locka till sig med allt från högre lön till bättre förmåner. Sedan har vi spelbolagen, som Betsson, som betalar ännu mer eftersom de har enorma kassaflöden”, säger Patrick Walsh, som är talangansvarig på Stockholms stad och stöttar bolag i rekryteringsfrågor till Di Digital.

För få utbildas…

Han kom själv till Sverige från Nordirland för att jobba i techsektorn. Nu jobbar han med Invest Stockholm, som är ett helägt bolag i Stockholms Stad, för att rekrytera talanger och ny teknik till den svenska huvudstaden.

Han menar att för få utbildas inom teknik i Sverige, och att utbildningarna inte alltid ger den kompetens som efterfrågas.

”Det finns ett glapp mellan vad universiteten producerar och vad marknaden kräver just nu men också i framtiden, så det finns ett stort tomrum som behöver fyllas. Bolag inom tech behöver folk som direkt kan gå in och göra det jobb som krävs”, säger Patrick Walsh.

…och för krånglig invandring

Utdragna visumprocesser och svårigheter att få ett svenskt personnummer sätter käppar i hjulet för kvalificerad arbetskraft att invandra för att fylla luckan på arbetsmarknaden, menar Patrick Walsh.

ANNONS

”Som samhälle gör vi inte ett så bra jobb när det gäller att attrahera och hålla kvar högt begåvade individer med en internationell bakgrund. En av personerna jag intervjuade till rapporten berättade att det tog honom två år att få sitt personnummer”, säger han till Di Digital. 

Läs mer: Positiv effekt av pandemin – teknikkunskapen allt högre – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS