På såväl det nyligen avslutade G7- som Natomötet var Kina på tapeten. Västvärldens ledare oroas över Kinas nya hårdföra utrikespolitik och vapenskrammel.

Det senare främst i sydkinesiska sjön och mot ön utanför deras kust: Taiwan. Men enligt färska siffror från konsultfirman Sipri, som är inriktad på militär statistik, så är det ingen fara. Än är väl bäst att tillägga.

USA håller dessutom ögonen extra öppna efter att en högt uppsatt spionchef i Kina har flytt till landet med hemlig information om coronavirusets ursprung.

800% ökning

Trots att Kina har ökat sin militärbudget med hela 800 procent sedan 1992 är militärutgifterna bara en tredjedel av USA:s dito. Även om man slår samman Kina och Rysslands militära utgifter motsvarar det inte ens hälften av USA:s utgifter. Och då är inte ens resten av västvärldens militära utgifter med i ekvationen.

Fördel demokratierna

Svagheten i jämförelsen är att såväl Kina som Ryssland sannolikt får ut lite mer av varje spenderad dollar eftersom deras kostnadsläge är lägre än i USA. Men det är i alla fall en betryggande marginal till demokratiernas fördel när det gäller militära resurser.

Och det är extremt viktigt för Sverige vars försvarsstrategi förlitar sig på att övriga länder i västvärlden, USA i synnerhet, kommer till undsättning om det gud förbjude skulle bli krig.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>