Tyvärr Stefan Ingves - allt fler bankomater för bitcoin

Uppdaterad: 13 sep. 2021Publicerad: 13 sep. 2021
Bitcoin bankomat
Till Stefan Ingves stora förtret så ökar antalet bankomater för bitcoin. I bankomaterna finns givetvis inte kontanter, man kan bara digitalt köpa eller sälja bitcoin via sitt kreditkort.(Foto: Eduardo Soares, Unsplash)

Det råder minst sagt delade meningar om kryptovalutornas framtid.

ANNONS
ANNONS

På hemmaplan var Riksbankschefen Stefan Ingves nyligen ute och varnade för att bitcoin kan kollapsa och gjorde analogin mellan bitcoin och frimärken.

Bankomater för bitcoin

Men samtidigt växer en acceptans för fenomenet fram runt om i världen. El Salvadors anammande av bitcoin som legal statsvaluta är kanske den mest anmärkningsvärda händelsen.

Detta trots att över 80 procent av befolkningen inte har förtroende för den nya valutan. En annan intressant observation är framväxten av bankomater för bitcoin, som är den överlägset största kryptovalutan.

Ingen i Sverige ännu

Enligt Coin ATM Radar, som följer utbredningen av kryptobankomater, finns det nu över 26 000 bankomater i världen där man kan sätta in eller ta ut bitcoin.

Majoriteten, motsvarande 95 procent, finns i USA. I Europa finns 1 263 stycken, men ingen ännu i Sverige. Den närmaste ligger i Finland.

Trots bitcoins popularitet i Asien är det förvånansvärt få bankomater där. Det gäller även El Salvador med blott fyra stycken.

Bitcoin-bankomater

Nu är det inte riktigt samma bankomater som vi är vana vid i Sverige. Det finns inte några fysiska pengar. I bankomaterna kan man bara digitalt köpa eller sälja bitcoin via sitt kreditkort.

När, och om, Sverige får sin första bankomat för bitcoin återstår att se. Liksom om och när de i sådana fall inkluderas vanliga bankomater.

Spännande fortsättning följer.

ANNONS
ANNONS