Dagens PS

Tveksam till inflation – kolla kurvan!

Nordea Ingves penningpolitik
Nordea räknar inte med att Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves (bilden) på något sätt avviker från sin nuvarande penningpolitik inför räntebeskedet tisdagen den 27 april. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 05 nov. 2020Publicerad: 04 nov. 2020

Medan Riksbanken och europeiska centralbanken ECB oroar sig för den låga inflationen finns det faktiskt anledning som investerare att oroa sig för det omvända. Nämligen inflation.

ANNONS
ANNONS

En titt på penningmängden mätt som M2 (allmänhetens innehav av sedlar och mynt plus avistainlåning – samt inlåning med vissa villkor) och inflationen i ett längre perspektiv från USA (se diagram nedan) ger vid handen att de två storheterna följts åt. Och det är inte under någon kort tid som detta samband existerat. Kurvorna har skuggat varandra under de senaste 100 åren.

I år är tillväxten i penningmängden 7,9 procent (blå kurva). Inflationen i USA (röd kurva) ligger i detta nu på 1,8 procent. Om inte sambandet ska brytas mellan inflation och penningmängd så skall inflationen börja stiga. Alternativt penningmängden falla. Men med tanke på att ett nytt stimulanspaket är på väg att sjösättas i USA borde det bli inflationen som ska röra sig uppåt.

Motståndarna till det här resonemanget menar att inflationen inte rört sig uppåt sedan millenniumskiftet trots att penningmängden har ökat. Så såg det även ut i början på 1960-talet innan inflationen så sakteliga började stiga. Dessutom har vi inte sett liknande branta ökning av penningmängden någonsin under mätperioden. Oavsett vad som sker i USA så får det följder för resten av världen.

Källa: Haver, Factset

Läs mer från Investerardygnet >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS