”Timing is everything”, är en välbekant klyscha på aktiemarknaden. Problemet är bara att det är svårt. Hart när omöjligt om man ser till hela börsens rörelser och inte specifika aktier.

ANNONS

Exempelvis såg det klokt ut att lämna aktiemarknaden när pandemin kom. De investerare som sålde på botten för ett år sedan missade 80 procents uppgång.

Extrema utfall

Investmentbanken BofA har illustrerat svårigheten med timing i tabellen nedan. Den visar dels avkastningen sedan 1930, dels vad avkastningen blivit om man missat eller undvikit de tio bästa respektive sämsta börsdagarna varje decennium. Utfallet är extremt. Åt båda håll.

214 gånger bättre

Om man ponerar att den synske (eller extremt skicklige) investeraren undvikit de tio sämsta dagarna varje decennium skulle den aggregerade avkastning under de senaste 90 åren hamna på fantastiska 3 793 787 procent.

Den kan jämföras med 17 715 procent för den investerare som valt att stanna i marknaden hela tiden. Skillnaden är hela 214 gånger bättre till den förstnämnda investerarens favör.

Bra att månadsspara

Om man däremot missat de tio bästa börsdagarna i varje decennium skulle avkastningen endast blivit 28 procent på 90 år. Ett i alla avseenden uselt facit.

Om ett psykologtest skulle göras bland investerarkollektivet om man vill testa att undvika fallgroparna, men då också riskera att missa uppgångarna skulle det förvåna om så många nappar. Då blir facit 27 213 procent de senaste 90 åren.

Det är lätt att få sympati för fondbolagens marknadsföring om att konsekvent månadsspara och vara kvar i marknaden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>