Senaste nytt

annons
annons
Tack tech! Utan techbolag inget börsrally

Tack tech! Utan techbolag inget börsrally

De stora techbolagen i USA har gått som tåget i år – +35 procent. Det är förklaringen till att det breda indexet S&P500 är på plus i år, trots pandemin.

Det visar en analys av investmentbanken Goldman Sachs. 

Följden har blivit att en handfull stora teknologibolag svarar för snart en fjärdedel av den totala börsen i USA. En koncentration som kritiker menar är ohållbar, osund och felaktig. Men tittar man närmare på vinstgenereringen (tabell 2) så är utvecklingen begriplig. 

Techbolagens vikt i marknadsvärde motsvarar ungefär deras andel av vinsten på börsen. Och den här analysen har bäring även för Stockholmbörsen.

Om kurserna faller för de stora amerikanska teknologijättarna kan det dra med sig kurserna för de högt värderade tillväxtbolagen på hemmaplan. Även om just den risken inte känns så överhängande här och nu.

ANNONS
ANNONS

Mycket buzz kring att topp 5-bolagen på S&P500 nu är 22 procent av S&P500 market cap. Bubbla menar många, men det man inte tar hänsyn till är att topp 5 står för 18 procent av vinsten och mer än 80 procent av EPS-tillväxten 2020. Hype? Känns inte så….

Läs mer från Investerardygnet >>