Senaste nytt

annons
annons
Ta ut pengarna från banken – tabellen visar varför

Ta ut pengarna från banken – tabellen visar varför

Sverige har en av världens lägsta realräntor. Det är bara Storbritannien som har lägre realränta, vilken är lägre än minus 3 procent.

Så ser en aktuell sammanställning av realräntan ut när räntan för den tioåriga nominella statsobligationen justeras för inflation (KPI). 

Den tioåriga realräntan blev negativ i Sverige första gången redan 2016, men låg då och skvalpade kring minus 0,5 procent. Nu är den minus 1,75 procent! Utvecklingen är ett resultat av Riksbankens stimulanspaket för att få upp tillväxt, efterfrågan och inflation. 

På kort sikt gynnar det sannolikt aktiemarknaden i allmänhet och tillväxtaktier i synnerhet. Avkastningskravet blir lägre vilket ger ett högre värde på framtida vinster.

ANNONS
ANNONS

Men makroekonomiskt är det ett svaghetstecken och inte hållbart i längden. Vem vill spara pengar på banken om man i praktiken får betala för att spara. 

Tanken från centralbankerna är att den negativa räntan ska stimulera allmänheten att konsumera och investera i stället för att sätta in pengarna på bankkontot. Självklart eldar nuvarande ränteläge på börsen. Bolagens vinster blir relativt betydligt mer värda när räntan är negativ. 

Läs mer från Investerardygnet >>