När Wallenbergsstiftelser för några år sedan satte av 4,2 miljarder kronor för forskning kring artificiell intelligens (AI) var målet att ta Sverige till en ledande AI-nation i världen. Det kan behövas.

Sverige ligger inte ens i europatoppen när det gäller AI. Länder som Spanien, Portugal och Litauen ligger före. För att inte prata om de nordiska grannarna Finland och Danmark som ligger trea och fyra i Eurostats sammanställning nedan.

Konkurrensmöjlighet

AI utmålas som den fjärde industrirevolutionen där autonoma maskiner och system skall kunna operera utan mänsklig inblandning. Ett försteg här bedöms som extremt viktigt för att behålla eller förbättra landets förmåga att vara konkurrenskraftig i framtiden.

Det finns satsningar genom finansieringar och tävlingar, men uppenbarligen behövs en större skjuts för att vi ska komma ikapp.

Sverige åtta

Sverige intar en blygsam åttonde plats i Europa, och så kan det inte förbli om målet skall uppfyllas. Placeringen baseras på hur många företag i landet som använde AI förra året. I Sverige var det 9 procent. Jämfört med Irland på första plats med 23 procent känns det bra fattigt. Snittet i Europa var 7 procent.

Sedan är vissa placeringar lite speciella. Att Malta ligger på andra plats förklaras av landets alla spelbolag. Och de är ju i flera fall svenska bolag.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>