Senaste nytt

annons

Sverige i världstoppen – få länder stimulerar mer

Sverige i världstoppen – få länder stimulerar mer

Regeringen har fått oförtjänt kritik från höger och vänster för att stödpaketen till den svenska ekonomin är otillräckliga. Det visar en sammanställning av den amerikanske ekonomiprofessorn vid Columbia University, Ceyhun Elgin.

ANNONS

Han har jämfört 166 länder och ställt stimulanspaketen i relation till respektive lands bruttonationalprodukt (BNP). Då framkommer det att Sverige är en av de mest generösa med sammanlagda stimulanser, som motsvarar hela 12 procent av BNP.

Det är mer än i Tyskland och ungefär dubbelt upp mot Spanien och Italien, som har drabbats hårdare än Sverige av pandemin. USA har spenderat marginellt mer än Sverige. Japan ligger i en klass för sig med ett gigantiskt stödpaket som motsvarar 21 procent av BNP.

Inte nog med att Sverige har stängt ned ekonomin kanske minst av alla länder. Dessutom är stödpaketet bland de största. Det borde tala för att den svenska ekonomin relativt sett borde återhämta sig betydligt bättre än omvärlden. Det är bra för företag som har Sverige som hemmamarknad.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner