Förutom Japan har alla stora ekonomier mer eller mindre inflation. Sverige ligger med 1,8 procent strax under mitten av inflationsstegen.

I Europa är det Polen som ligger högst närmare 5 procent och Schweiz som intar ”bottenplatsen” med 0,6 procents uppgång på årsbasis.

Venezuela 2941%

Sydamerika sticker ut med extremt hög inflation i några länder (läs Venezuela och Argentina). Venezuela är helt klart en extrempunkt med hela 2941 procent. Nordamerika har också lite högre inflation än resten av världen. De stora länderna i kontinenten, alltså Kanada, USA och Mexiko, presenterar ett snitt på 4,77 procent.

I Asien sticker Kina ut med endast 1,3 procent trots att tillväxten är betydligt högre än både Europa och Amerika. Ungefär så ser nuläget för inflationen ut i världen just nu.

inflation
(Källa: Compound Advisors)

På samma nivå som 2018

Sveriges uppgång i inflationsförväntningar är också i linje med resten av ekonomierna. Och jämfört med historian är det inte iögonfallande. Förväntningarna för 10-årssnittet på inflationen ligger fortfarande på samma nivå som det gjorde år 2018. USA sticker ut med den kraftigaste ökningen av förväntningar och ligger i paritet med år 2012.

Det är först när de här kurvorna accelererar ytterligare som det finns anledning att bli orolig. Än så länge är det faktiskt business as usual.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>