Olyckskorparna har i flera år varnat för en bostadsbubbla på grund av de höga hus- och lägenhetspriserna i Sverige. Men det har inte hindrat prisuppgången från att fortsätta.

ANNONS

Det ena rekordet efter det andra har passerats. Nu är det inte ovanligt med 150 000 kronor per kvadratmeter för en lägenhet med rätt läge i Stockholm.

Mätt bostadspriser i 25 städer

Men Sverige och Stockholm är inte värst. I alla fall inte enligt schweiziska investmentbanken UBS som nyligen släppt sin Real Estate Bubble

fastighetsbubbla

Stockholm är rödfärgad

Stockholms poäng har stigit de senaste tre åren och huvudstaden är nu med god marginal rödfärgad och på sjunde plats i bubbelrankingen. Det betyder enligt UBS stor risk för bostadsbubbla gällande fastighetspriserna.

Senaste året tog Stockholm ett rejält kliv i mätningen då prisuppgången var tvåsiffrig. Det var bara Moskva, Sidney, Vancouver och Tokyo som kunde uppvisa samma prisuppgång.

Dubai enda undervärderade marknaden

I toppen återfinns Frankfurt efter en real prisuppgång på huspriserna på över 10 procent per år sedan 2016. I nio av städerna i sammanställningen varnar UBS för bubbelvärderingar.

ANNONS
ANNONS

Dubai är den enda staden vars huspriser beräknas vara undervärderade. Huspriserna i Milano, Madrid och Warszawa bedöms som rätt värderade. De övriga städerna är mer eller mindre övervärderade enligt UBS.

Läs mer:

Räntehöjning hos världens centralbanker. Dagens PS