Dagens PS

Statistiken talar för forskningsbolag i tidiga faser

Vilken typ av läkemedelsinvestering?
Hur investerar man bäst i läkemedelsbranschen utan att vara specialist? Ett sätt är att följa makrostatistiken gällande investeringar. Foto: Unsplash/National Cancer Institute
Mats Hedberg
Mats Hedberg
Uppdaterad: 11 sep. 2020Publicerad: 04 juni 2020

Hetaste är de life science-bolag inriktade på cancerrelaterade forskningprojekt, onkologi, och här skapas de största värdena inom forskningsprojekt i tidiga faser. Siffror för 2019 visar att det var här de flesta och värdemässigt största affärerna gjordes.

ANNONS
ANNONS

Men det finns många bolag som håller på med läkemedel och forskning inom läkemedelsområdet. Och alla kommer inte att bli vinnare. Därför är det avgörande att göra sin hemläxa. I det perspektivet blir statistik över vad som lockar läkemedelsbolagen och var de lägger sina resurser extra viktig. Det syns bland annat inom vilka forskningsområden transaktionerna sker.

Investeringarna i läkemedel ökade 46% jämfört med året innan

Under 2019 gjordes direkt läkemedelsrelaterade transaktioner för ett motsvarande värde av hisnande cirka 2 400 miljarder kronor, enligt Informas Medtrack and Strategic Transactions. Det är en ökning med 46 procent jämfört med året innan. Under 2019 ökade även antalet affärer till 310 stycken, vilket är en uppgång med 15 procent jämfört med 2018.

Flest investeringar inom cancerområdet

Onkologi var det område där intresset för transaktioner var störst – både mätt i värde och i antal. Mätt i värde stod onkologi för nästan hälften av värdet, 47 procent (se diagram). Det näst största terapiområdet var dermatologi (hud).  Mätt i antal affärer stod terapiområdet för 25 procent. Här var det delad andraplats mellan genterapi och tillverkning.

Investering, Bioscience, Cancer

Nästan hälften av alla transaktioner – 47 procent – vad gäller forskningsprojekt gjordes inom onkologi (cancer). Källa: Medtrack, Informa

Tidiga investeringar är mest lönsamma

Men för den som vill göra sin hemläxa ordentligt innan man investerar gör klokt i att se i vilken fas transaktionerna görs (se diagram). Här gäller tveklöst devisen ju förr desto bättre.

ANNONS
När skall man investera i läkemedelsindustrin

I motsats till vad många tror så är intresset är överlägset störst för att köpa forskningsprojekt i tidiga faser. Källa: Medtrack, Informa

Överlägset mest affärer görs just i de tidiga forskningsfaserna. Sedan faller intresset att göra affärer ju mognare ett läkemedel blir. Antalet transaktioner låg stabilt kring 350 stycken per kvartal under 2019.

För den oinitierade investeraren inom läkemedel är det svårt att följa och tolka branschen. Men sett till statistiken ovan så blir slutsatsen att satsa på cancermedicin i tidiga faser det säkraste tipset.

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mats Hedberg
Mats Hedberg

VD på Dagens PS.

Mats Hedberg
Mats Hedberg

VD på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS