Samtidigt som våra mobiltelefoner blir mer oumbärliga faller försäljningen. Sedan toppen 2016 har antalet sålda smartphones per år minskat med 13 procent.

ANNONS

Nedgången är inte tillfällig, utan tappet har successivt accelererat under fyra år. För Apples svenska aktieägare, som är över 50 000 stycken, är det dock ingen fara.

Techjätten tar marknadsandelar (främst från Huawei och LG) och höjer dessutom priserna. Vid senaste kvartalsrapporten redovisade iPhone en tillväxt i dollar på hela 50 procent.

Förlängt livslängden

Anledningen till marknadsnedgången för smartphones är flera. Dels har inte tekniksprången varit lika dramatiska de senaste åren. Dels har kvalitén förbättrats vilket medfört att telefonerna håller längre.

Att det blivit populärt med mobilfodral har nog också reducerat skadorna och förlängt livslängden. Sedan har det dykt upp en ny bransch som reparerar, renoverar och återförsäljer gamla smartphones.

Övergången till 5G

Nu tror dock marknadsundersökningsföretaget IDC, sin vana trogen, att det vänder uppåt igen. 2025 prognosticerar IDC att 1,5 miljarder smartphone kommer att säljas.

Apple iPhone

ANNONS
ANNONS

Övergången till 5G är den drivande kraften. Första halvåret 2021 har faktiskt uppvisat en liten uppgång. Om IDC får rätt kommer nog Apples försäljning av iPhone att uppvisa ännu bättre ökningstakt.

Apples svenska aktieägare borde kunna sova gott om natten även framöver.