Vinstestimat på företagsvinster producerade av analytiker är en bra indikation, men man bör reducera prognoserna med nästan 10 procent för att vara på den säkra sidan. Åtminstone om historien upprepar sig.

ANNONS

Det visar en sammanställning från FactSet. Enligt analysfirman har analytikerna överskattat vinsterna under de senaste 20 åren med i snitt 7 procent. Resultatet avser prognoser för bolag på den amerikanska börslistan S&P500.

Utfallet förvånar inte. Det finns fler som kan köpa än sälja en aktie. Mäklarfirmorna lever på courtaget. Det är lätt hänt att analytiker tar i lite extra i vinstprognosen för att göra köpanalysen mer aptitlig.

Mer frihet – fler fel

Sannolikt är differensen mellan analytikernas prognoser och utfall större på Stockholmsbörsen. I USA är det legio för de noterade bolagen att ge såväl kvartals- som helårsprognoser. Det begränsar prognosintervallen.

På Stockholmsbörsen är det fortfarande ovanligt att de noterade bolagen ger en absolut vinstprognos i vinst per aktie. Det är vanligare med utfästelser i termer av omsättning och/eller marginal. Det ger större frihetsgrader för analytikerna. Och större felprocent i slutändan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>