Senaste nytt

annons

Så stark är börsuppgången

Så stark är börsuppgången

Börsuppgången sedan bottennoteringen i mars förra året har varit extremt stark. Men det är inte den kraftfullaste. Ännu är det väl bäst att tillägga.

ANNONS

Det visar en sammanställning av investmentbanken Goldman Sachs.

Banken har plottat alla återhämtningar efter börsras sedan 1970. Den blå linjen visar genomsnittet och det ljusblå området var de 80 procent vanligaste utfallen brukar hamna.

Finanskrisen starkare

Återhämtningen under coronapandemin sticker ut rejält med ungefär 30 procent högre börskurser (orange linje) nio månader efter bottennoteringen jämfört med snittet.

Det är bara uppgången efter finanskrisen 2009 (röda linjen) som är starkare. Men då var också börsfallet betydligt större än under nuvarande pandemi.

Efter nio månader befann sig kurserna efter finanskrisen fortfarande 15 procent lägre. Efter tre kvartal är börskurserna under nuvarande viruspandemi redan över nivån före utbrottet.

Mer stimulanser

Den troligaste orsaken till den snabba återhämtningen är de finansiella stimulanserna. De har varit minst tre gånger större än under finanskrisen.

Sedan finns det andra förklaringsvariabler som att pandemin var en engångsföreteelse.

Under finanskrisen var hela det finansiella systemet i gungning.

ANNONS
ANNONS

Stark vår

Om finanskrisens återhämtning är en ledstång för denna uppgång så ser det av kurvorna att döma ut som om den starka aktiemarknaden kan hålla i sig några månader till.

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner