Dagens PS

Så belånar de rikaste sina tillgångar

Belåning av tillgångar
Det finns en allmän uppfattning att det är de kapitalsvaga som belånar sig mest. Nu visar det sig att de kapitalstarka lånar lika mycket och med lägre risk. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Media och småsparare brukar snegla på vad de mest förmögna individerna företar sig på den finansiella marknaden. Även om de inte alltid gör rätt så har de rikaste råd att skaffa de bästa – i alla fall på pappret – rådgivarna.

ANNONS
ANNONS

Stora privata förmögenheter förvaltas av de stora investmentbankerna. Det gäller även svenskt kapital. Ibland sipprar lite information ut hur stora privatkunder agerar. Morgan Stanley lättade nyligen lite på förlåten.

Belånar aktier

Den kanske mest intressanta informationen är att belåningen stiger så kraftigt. Enligt diagrammet nedan är ökningen nästan 40 procent på årsbasis. Under de senaste fem åren har belåningen mer är fördubblats. Bara hos Morgan Stanleys kunder uppgår lånen till cirka 600 miljarder kronor. Och det är inte bostäderna som utgör säkerheten utan främst aktier och obligationer.

Belåning

Negativ realränta

Det innebär bland annat att tilltron till en fortsatt stark aktiemarknad torde vara hög. Likaså är nog förväntan att den negativa realräntan kommer att bestå ett tag. En negativ realränta är vanligtvis positiv för såväl belåning som börsen.

Ökad belåning bland de kapitalstarka

Det finns i den allmänna debatten en perception att det är de mest kapitalsvaga individerna som belånar sig mest och kommer att fara illa om och när räntan stiger.

ANNONS

Nu visar det sig att de kapitalstarka sannolikt är lika goda kålsupare. Om än kanske med lite lägre risk. Inget fel med det.

Den nuvarande ekonomiska regimen med låg ränta, ränteavdrag och negativ realränta uppmuntrar ju belåning. Det är ett rationellt beteende.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS