När USA:s president Barack Obama för några år sedan definierade Ryssland som en regional stormakt och inte en global sådan uppges Rysslands president Putin blivit upprörd. Men Obamas analys torde vara korrekt om man ser till ländernas militärutgifter. 

ANNONS

När siffrorna nyligen släpptes av SIPRI Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) för militärutgifter under 2021 så är det uppenbart vilka länder som med militärmakt kan påverka världen. USA står ensamma för 38 procent av världens samlade militärutgifter. Kina kommer tvåa med 14 procent. 

Rysslands militärutgifter på 3 procent 

Sedan är hoppet stort ned till trean Indien. Ryssland kommer först på femte plats med en blygsam andel på 3 procent. Storbritannien är snäppet större. Såväl Frankrike som Tyskland spenderar nästan lika mycket som Ryssland. 

Highest military
(Källa: SIPRI)


Ingen signal om upprustning
 

Må vara att Ryssland har lägre kostnader men samtidigt florerar också uppgifter om lägre produktivitet och korruption inom den ryska försvarsmakten. 

Det går heller inte av siffrorna att utläsa att en rysk invasion av Ukraina var på gång. I pengar räknat var det visserligen det tredje året på raken med ökade militärutgifter. Men uppgången var bara 2,9 procent. Det signalerar inte upprustning. Storbritannien uppvisade exempelvis en ökning på 3 procent. Under 2022 lär dock Rysslands militärutgifter ta ett stort kliv uppåt. 

Ryssland är en dvärg 

I jämförelse med USA är och förblir Ryssland emellertid en dvärg. Rysslands militärutgifter uppgår bara till 8 procent av USAs. Siffror är siffror men sammanställningen borde ge västvärlden råg i ryggen för att åtminstone militärt kunna bemästra Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Marina drönare ska slå ut Rysslands flotta [Dagens PS]