Senaste nytt

annons

Ruggig graf: Rekordhögt inflationstryck i många branscher

Ruggig graf: Rekordhögt inflationstryck i många branscher

De som inte tror på inflation i närtid bör titta på grafen nedan. Den visar hur stor andel av de tillfrågade industribolagen som upplever brister inom olika områden.

ANNONS

De blå staplarna är för april i år och de röda representerar utfallet vid årsskiftet, av den franska analysfirman Gavekal Research.

Brist på insatsvaror

Inom samtliga områden och kategorier har bristen på insatsvaror stigit jämfört med årsskiftet. Det må vara logiskt när konjunkturen är på uppgång och ekonomierna öppnas igen. Men det som borde oroa finansmarknaden är att nivåerna på bristerna är väsentligt högre på flera områden jämfört med tidigare toppar. Aldrig tidigare har exempelvis en tredjedel av tillverkarna saknat leveranser av gummi och plast. Den har varit som högst 18 procent. Likaså är bristen på möbler dubbelt upp mot tidigare toppnivåer.

Rekordnivåer

Av de tio undersökta insatsvarorna är bristen på den högsta graden någonsin. Det är bara inom läkemedel, mat och maskiner som industrin fortfarande ligger under tidigare rekordnivåer i termer av upplevd brist.

Inflationsdrivande

För en marknadsekonomi anpassar sig priset efter utbud och efterfrågan. Rimligtvis kommer priserna att stiga för insatsvaror där det råder obalans och bristen är störst. Det kommer att påverka slutpriset och därmed inflationen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>