Det är kris för världens demokrati. Den demokratiska andelen i världen har fallit till 32 procent, det är samma låga nivåer som för 70 år sedan.

ANNONS

För 20 år sedan firades det hos demokratiivrarna i världen. För första gången någonsin i världshistorien var andelen invånare på jorden som levde i en demokrati över 50 procent.

Toppnoteringen kom efter att Berlinmuren fallit 1989 och i stort sett hela Östeuropa demokratiserades. Men det var en tillfällig topp och glädje. Sedan millennieskiftet har det gått utför med demokratin i världen.

Tillbaka 70 år tiden

Enligt en analys av Our World in Data så har den demokratiska andelen i världen fallit till 32 procent. Siffrorna baseras på organisationen Freedom House (Countries and Territories | Freedom House) urvalskriterier.

Det innebär att världen är tillbaka på samma låga nivåer som rådde för 70 år sedan. Då var vi mitt i kalla kriget och hela Östeuropa var kommunistiskt.

Demokrati

Indien är boven

Det finns flera länder som på senare tid gett upp demokratin till förmån för styrelseskick som mer liknar diktatur. Thailand och Burma är två färska exempel.

Men det som mer än allt annat förstört siffran för demokratin är Indien. Sedan Modi valdes som president i Indien 2019 har utvecklingen i världens största demokrati enligt Freedom House gått åt fel håll.

ANNONS
ANNONS

Försämringen av politiska, likväl som civila, rättigheter fick Freedom House att nedgradera Indien till ”delvis” demokrati. Organisationen uttrycker också oro för att Indiens utveckling kan påverka andra länder i negativ riktning. Vi får istället glädja oss åt att Sverige toppar demokratiindex.

Läs mer: Morgan Stanley varnar: Nästa steg är nedåt [Dagens PS]