Ibland känns det som om aktiemarknaden ligger mer än ett steg före den verkliga ekonomin. Knappt har världen pallrat sig upp från pandemirecessionen förrän prognoser om nästa recession börjar cirkulera.

Och den kan komma överraskande snart.

Världens största investerare

Det är investmentbanken BofA som frågat världens största investerare när de bedömer att världen går in i nästa recession. Var fjärde förvaltare tror att den anländer redan år 2023. Inkluderas även år 2024 är det drygt två tredjedelar som tror att recessionen sätter klorna i världsekonomin om senast tre år.

Vi ser också sju procent som misstänker att det sker redan nästkommande år.

Om så blir fallet kommer det sannolikt mottas negativt på aktiemarknaden. Prognosmakarna företräder förvisso marknaden så överrumpling är fel ord, men det finns inte några vinstprognoser på börsbolagen som bygger på en recession om två år. I banken SEB:s vinstprognoser (se diagram 2) för de nordiska bolagen framgår att vinsterna bedöms stiga brant även år 2023.

Inte samsas

Dessutom sammanfaller tidpunkten för nästa recession med Riksbankens och den amerikanska centralbanken FED:s utlovade räntehöjningar. Centralbankerna har också signalerat stimulanserna kommer att försvinna någonstans där.

Det är svårt att se att politiker och centralbanker kommer att tillåta räntehöjningar, åtstramningar och recession att samsas tillsammans.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>